Το σκοτεινό ακροδεξιό παρελθόν του Μπελέρη και οι ομολογίες του Μάκη Βορίδη

Η Πυθία θυμάται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολουθώντας την κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ και τη λεηλασία της δεξιάς βάσης της ΝΔ, κυρίως από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, έκανε μία σπασμωδική κίνηση, η οποία ενδεχομένως θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκει, τόσο στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων (πιθανότατα ο Ράμα πανηγυρίζει), όσο και στο κομμάτι των ευρωεκλογών. Κατεβάζει στις ευρωεκλογές τον Φρέντι Μπελέρη. Κεντρώοι και δημοκρατικοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν βλέπουν με καλό μάτι το σκοτεινό – ριζοσπαστικό – ακροδεξιό παρελθόν του Φρέντι Μπελέρη.

Ο λόγος; Διαβάστε το απόσπασμα από παλαιότερο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ιού της Ελευθεροτυπίας και θα καταλάβετε:

Οι συγγένειες της ακροδεξιάς με το Βορειοηπειρωτικό κίνημα δεν είναι κρυφές. Το πάθος τους άλλωστε, φάνηκε όταν μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΜΑΒΗ, σωματεία, παράγοντες, έντυπα και οργανώσεις της ακροδεξιάς έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι κατηγορούμενοι και ακροδεξιά ηγεσία αποτελούσαν μιά καλή παρέα. Ο επικεφαλής των κατηγορουμένων, Γ. Αναστασούλης, επικαλέσθηκε ως άλλοθι για την απουσία του από τη δολοφονική επίθεση στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής (9,10/4/1994), τη συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του “Ελληνικού Μετώπου”. Στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης του μετώπου ΜΑΒΗ, ο Μάκης Βορίδης και ο Ανδρέας Μαρτίνος βεβαιώνουν την παρουσία του Γ. Αναστασούλη στο ξενοδοχείο Ντιβάνι-Ζαφόλια, όπου και το συνέδριο του “Μετώπου”.
“Πράγματι ο Γ. Αναστασούλης παρεβρίσκετο τότε στο συνέδριο του ‘Ελληνικού Μετώπου”, μας δήλωσε ο Μ. Βορίδης (18.10.97). Οσο για το αν ο Αναστασούλης υπήρξε μάχιμο στέλεχος της φιλόδοξης οργάνωσης του, ο πρόεδρος Βορίδης τα μάσησε: “Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν ποτέ γράφτηκε στο κόμμα. Διότι, ξέρετε, στο ιδρυτικό συνέδριο άλλοι συμπλήρωναν και άλλοι ξέχναγαν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις εγγραφής. Πάντως θέλω να δηλώσω ότι εμείς εκτιμούμε πολύ τον Γ. Αναστασούλη”. Τί κι αν ο εισαγγελέας στην τελική φάση της υπόθεσης ΜΑΒΗ έστειλε τον “τιμώμενο” στο ακροατήριο με την κατηγορία του λαθρέμπορου Καλάσνικοφ και λοιπού πολεμικού υλικού;
Η σχέση όμως έχει και συνέχεια. Ο Γιάννης Γιαννάκενας, ακροδεξιός εκδότης και σημερινό μέλος του εκτελεστικού γραφείου του “Ελληνικού Μετώπου”, είχε κι αυτός μια εμπλοκή με τους παλικαράδες του άλλου Μετώπου, του ΜΑΒΗ. Πάλι από τη δικογραφία, διαπιστώνουμε ότι ο Γιαννάκενας γνωρίζει των Αναστασούλη, καθώς και δύο άλλους από τους κατηγορούμενους της ΜΑΒΗ, τον Αγγελο και τον Νίκο Κοκαβέση, ήδη από το 1991. Από την εποχή που το στέλεχος του “Ελληνικού Μετώπου”, είχε νοικιάσει ένα γραφείο στην Ενωση Χειμαριωτών. Πάντως όταν έγινε έρευνα της Αστυνομίας για όπλα στα σπίτια του Γιαννάκενα, δεν βρέθηκε τίποτα αξιόλογο.
Μετά απ’ αυτά, το βράδυ της επεισοδιακής τελετής στο Πρέζιντεντ (18.10. 97), -όταν οι λεπενικοί έχριζαν τον σύντροφο Μάκη γνήσιο εν Ελλάδι εκπρόσωπό τους- ήταν επόμενο να πέσουμε πάνω και στον βορειοηπειρώτη Φρέντι Μπλέρη (ή Μπελέρη, ή Μπιλίρη). Δηλαδή να ανακαλύψουμε την πολιτική στράτευση ενός ακόμα από τους κατηγορούμενους της ΜΑΒΗ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ