Το Πεκίνο θέλει να δει τον «δράκο» να βρυχάται και πάλι – Τα μέτρα για την τόνωση ανάπτυξης και γιουάν

Θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες οικονομολόγων και επενδυτών για την υγεία του «δράκου», το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του για τόνωση της οικονομίας και στήριξη του γιουάν.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χαμηλώνει τον πήχυ για το ποσό των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, που απαιτείται να έχουν οι τράπεζες, για πρώτη φορά φέτος. Λίγες ώρες νωρίτερα η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει νέο σχέδιο τόνωσης του τομέα ακινήτων, σχέδια επέκτασης των φοροελαφρύνσεων για οικογένειες με παιδιά.

Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη, έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα υπό το βάρος μίας επίμονης κρίσης στο real estate, της φθίνουσας παγκόσμιας ζήτησης και της αυξανόμενης ανεργίας των νέων της. Οι αρχές έως τώρα έχουν καταφύγει σε περιορισμένης έκτασης, στοχευμένα μέτρα, αποφεύγοντας την προσέγγιση ενός σχεδίου – μαμούθ, όπως εκείνου που προώθησαν το 2008 για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και τούτο γιατί φοβούνται μία απότομη διόγκωση των χρεών.

Παρόλα αυτά το σημερινό πακέτο «ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς», όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Ζαοπένγκ Σινγκ, στρατηγικός αναλυτής για την Κίνα στην Australia & New Zealand Banking Group. «Η εμπιστοσύνη θα τονωθεί βραχυπρόθεσμα. Θα πρέπει όμως να δούμε περισσότερς αποδείξεις για να επιβεβαιώσουμε ότι μπορεί να έρθει η πραγματική ανάκαμψη» συμπλήρωσε.

Οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει να κρατούν σε απόθεμα μόνο το 4% των καταθέσεών τους σε ξένο συνάλλαγμα από τις 15 Σεπτεμβρίου, έναντι ποσοστόυ 6% σήμερα. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ενισχύεται άμεσα η ποσότητα του ξένου συναλλάγματος που είναι διαθέσιμη στην τοπική αγορά, καθιστώντας πιο ελκυστική την επιλογή στους traders να αγοράσουν το γιουάν και να τονώσουν έτσι την αξία του.

Το offshore γιουάν ανατιμήθηκε έως και 0,5% έναντι του δολαρίου στον απόηχο της απόφασης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ