Το Παρίσι φλέγεται: Διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton (vid)

Νέος γύρος μαζικός απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία με την κυβέρνηση Μακρόν να βρίσκεται για 12η κατά σειρά τους τελευταίους δύο μήνες, αντιμέτωπη με την λαϊκή οργή.


Διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton στο Παρίσι την Πέμπτη (13/4), λέγοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τα σχέδιά της να κάνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο για τη σύνταξή τους και αντίθετα να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους.

«Αν ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις, πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων» είπε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Sud Rail, Φαμπιέν Βιλεντιέ. Ακτιβιστές κρατούσαν καπνογόνα και φωτοβολίδες, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν ειρηνικά.

Παράλληλα απεργοί εργάτες σταμάτησαν τις αποκομιδές απορριμμάτων στο Παρίσι και απέκλεισαν την κυκλοφορία σε τμήμα του ποταμού Ρήνου, στην ανατολική Γαλλία.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις καθώς την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας για το αν ήταν συμβατές προς το γαλλικό Σύνταγμα οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και ως προς το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος, όπως έχουν ζητήσει τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν για ακόμα μια μέρα την οργή τους για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης 380.000 διαδηλωτές συμμετείχαν την Πέμπτη στις κινητοποιήσεις με 42.000 να κατεβαίνουν στους δρόμους του Παρισιού.

Ισχυρές ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία έκανε λόγο για 37 συλλήψεις μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με το France24 συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ άλλων και στη Λυών όπου τραυματίστηκε ένας δημοσιογράφος και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής από αστυνομικούς.

Οι διαδηλωτές λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα εάν το Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ