Το νέο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μαξίμου

Έχουν περάσει μόνο λίγα εικοσιτετράωρα από την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και στο κυβερνών κόμμα έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό ή ακόμα και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ωστόσο ότι οι οποίες κινήσεις για την διόρθωση του νόμου που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση θα πυροδοτήσουν σοβαρές αντιδράσεις ενώ θα εμφανίσουν το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά τρόπους για την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη .

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται ότι κάποιες διορθωτικές αλλαγές προφανώς και θα έδιναν έναν αέρα ανανέωσης στο κυβερνητικό σχήμα.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ωστόσο ότι παρά τις όποιες πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα έτσι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του βασικός στόχος είναι «το κυβερνητικό μήνυμα να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας».

Και θέλουν το κυβερνητικό μήνυμα να φτάσει παντού καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεγάλη δημοσκοπική κάμψη της ΝΔ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Με την ίδια λογική θα κινηθεί και η ΝΔ , η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει το πρόγραμμα περιοδειών το οποίο έχει ανακοινωθεί.

Παράλληλα ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την κοινωνική εικόνα της ΝΔ και τα οποία θα αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις ανοίγοντας και άλλο την διάφορα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική περίοδος έχει μικρύνει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τελικά το κράτος μπορεί να εισπράξει 2 δις € παραπάνω από όσα αρχικά είχαν υπολογίσει γεγονός που θα τους βοηθήσει στους σχεδιασμούς τους.

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το οικονομικό επιτελείο ποντάρει ακόμα για την εξεύρεση λύσεων

-Στα φορολογικά έσοδα, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, και τον Ιούνιο κινούνται πάνω από τους στόχους.

-Στα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

-Στα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Οι ίδιοι άνθρωποι ελπίζουν ακόμα ότι δεδομένο ότι η τωρινή κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο τις χώρες του Βορρά, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

Όπως είναι φυσικό τα όποια μέτρα ληφθούν –εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος- θα έχουν να κάνουν με την μεσαία τάξη. Ανάμεσα στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι

-Νέα επιταγή ακρίβειας ώστε να ανακουφιστούν οι «ευάλωτοι» πολίτες από τις μεγάλες ανατιμήσεις.

-Επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

-Νέο Fuel Pass με ισχύ ως τα τέλη του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον, τον Σεπτέμβρη.

Παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος αναγνωρίζουν πάντως ότι εκεί που πάνε να κλείσουν ένα πρόβλημα προκύπτει ένα άλλο. Η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αυτή την κοινωνική ομάδα την οποία μέχρι πρότινος θεωρούσαν αποκλειστικά δική τους.

Το γεγονός ακόμα ότι και για το ξεπάγωμα των συνάξεων υπάρχει ο αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει ότι ο σχετικός νόμος είναι δικός του , περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Όσο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τους συνταξιούχους, το σχετικό μέτρο αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000. Δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων το (66%) δεν το αφορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ