Το «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ αύξησε τα προβλήματα αντί να τα μειώσει

Είναι ξεκάθαρο τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι εξέφραζαν αντιρρήσεις σχεδόν για τα πάντα:

  • για τη νομοθετική πρωτοβουλία
  • για τα όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο
  • για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους διαφωνούντες να απέχουν από την ψηφοφορία
  • για το «μασάζ» που άρχισε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί την Τρίτη στους βουλευτές του κόμματος από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Αυτό το τελευταίο, το «μασάζ» μοιάζει να έρχεται να «καλοπιάσει» τους βουλευτές , καθώς η πλειοψηφία των περίπου 60-70 βουλευτών που συμμετείχε στην πρώτη ενημέρωση της Δευτέρας από τον Ά. Σκέρτσο (συνεπικουρούμενο από τον Παύλο Μαρινάκη, τη Μαρία Συρεγγέλα, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Χατζηδάκη) δεν φάνηκε να έχει και πολύ διάθεση για δηλώσεις μετά το τέλος του ή, εν πάση περιπτώσει, οι όποιες δηλώσεις έγιναν κινήθηκαν στο επίπεδο ότι «έγινε μια σοβαρή ενημέρωση και λύθηκαν απορίες», «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος», «η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις», ενώ περισσότερο από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι διαφωνούντες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μεταπείστηκαν και όσοι συμφωνούσαν, προφανώς δεν άλλαξαν γνώμη.

Είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης η «μετωπική» με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάτι που φάνηκε απο το πρώτο αυτό «μασάζ».

Διαβάστε οπωσδήποτε: Απασφάλισε ο Αντώνης Σαμαράς: «Να είναι πιο προσεκτικός ο Μαρινάκης»

Και, βέβαια, πρέπει να υπογραμμιστούν και απουσίες όπως του Νικήτα Κακλαμάνη (ο οποίος, αν και είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, ζήτησε σύγκλιση της Κ.Ο. της ΝΔ για να συζητηθεί το θέμα) και του Μάκη Βορίδη (ο οποίος επιμένει στο «όχι» και φαίνεται έτοιμος να παραιτηθεί από υπουργός Επικρατείας και «φωνή» του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή), αλλά και η σιωπή ορισμένων στελεχών που πήγαν μεν στην ενημέρωση αλλά προτίμησαν να αποχωρήσουν μετά το τέλος της δυομισάωρης συζήτησης χωρίς σχόλια.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ότι στην ουσία παρακινεί τους διαφωνούντες βουλευτές απλώς να μην καταψηφίσουν, αλλά να επιλέξουν το δρόμο της αποχής, δυσκολεύει το έργο της πειθούς που έχουν αναλάβει κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ιδίως, δε, για βουλευτές που προέρχονται από την περιφέρεια – κατά τεκμήριο πιο συντηρητική από τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα – και οι οποίοι βιώνουν πίεση από το εκλογικό τους ακροατήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε ερώτηση κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, αν προγραμματίζεται και κάποια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Π. Μαρινάκης απάντησε ότι «δεν γνωρίζω κάτι αυτή τη στιγμή ανακοινώσιμο». Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι – με κάποιες λίγες εξαιρέσεις – η εκκλησία έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με κάποιους ιεράρχες, μάλιστα, να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, με την κυβέρνηση, πάντως, να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι «δεν νομοθετεί η Εκκλησία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ