Το μέγα λάθος του Μητσοτάκη – Το ίδιο διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και το ίδιο εκτός;

Του Βασίλη Σκουρή

Αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα. Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν όμως είναι έτσι, αν η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι το ίδιο αποτελεσματική και εκτός ΜΕΘ, τότε, πολύ απλά, δεν χρειαζόμαστε απαραιτήτως ΜΕΘ.

Επιπλέον, αν αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης, εξηγείται εύκολα γιατί υπήρχε η καθυστέρηση στην αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και στη λειτουργία εκείνων των 18 που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δώρισε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης»!

Επί αυτού, όμως, καλό είναι να τοποθετηθεί και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία είναι και γιατρός: Έχουν τα ίδια αποτελέσματα οι διασωληνώσεις εντός και εκτός ΜΕΘ; Πρέπει να τοποθετηθούν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούν ως «συμπληρώματα» της «γαλάζιας» παράταξης, με τους επικεφαλής τους να έχουν ως στόχο μια θέση στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. (Προσοχή: Κανένας δεν λέει ότι δεν υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα σε όποιον διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ, αλλά αν είναι το ίδιο να διασωληνώνεσαι σε ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ)!

Ερωτηματικά, μάλιστα, προκαλεί και η δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, πως θα εισηγηθεί στην Επιτροπή να γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου στους τέσσερις αντί στους έξι μήνες.

Συνήθως η Επιτροπή εισηγείται, καθώς αυτή έχει τα επιστημονικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να λαμβάνει την πολιτική απόφαση. Ο πρωθυπουργός δεν είναι γιατρός. Πώς λοιπόν θα εισηγηθεί; Άλλο να ρωτήσει, άλλο να το θέσει ως θέμα στην Επιτροπή και άλλο να το εισηγηθεί.

Έτσι προβάλλεται και η Επιτροπή και ο κάθε ένας επιστήμονας που μετέχει σε αυτή. Μπροστά τους έχουν, άλλωστε, δυο λύσεις: Η πρώτη να κάνουν δεκτή την εισήγηση του πρωθυπουργού-έτσι, όμως, θα αναρωτηθεί ο κόσμος γιατί δεν έκαναν οι ίδιοι την εισήγηση, ως κορυφαίοι επιστήμονες που είναι, αλλά τους πρόλαβε ο πρωθυπουργός, που δεν είναι καν γιατρός! Και η δεύτερη να απορρίψουν την εισήγηση του πρωθυπουργού, γεγονός που θα έχει πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Γιατί, άραγε, να μπει σε μια τέτοια δοκιμασία η Επιτροπή, καθώς η όποια απόφαση λάβει θα έχει σημαντικές επιπτώσεις;

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ