Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung αναφέρεται από την πλευρά της στο δημοφιλές κίνημα της πετσέτας: «Το παράδειγμα που έθεσε πρώτη η Πάρος διαδίδεται και αλλού: στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Χαλκιδική και αλλού. Το κίνημα, αν και μετρά λίγες ημέρες ζωής, έχει καταφέρει πολλά.
Η ελληνική εισαγγελία διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος των φορέων εκμετάλλευσης των παραλιών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε αυξημένους ελέγχους και ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν – αναφερόμενος εμμέσως στις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν τη φήμη ότι κάνουν τα στραβά μάτια εδώ κι εκεί».
Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως, λόγω των ολοένα υψηλότερων τιμών για την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας στις παραλίες, «πολλές ελληνικές οικογένειες, καθώς και τουρίστες με μέσο εισόδημα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Η δημόσια παραλία μετατρέπεται έτσι σε εμπόρευμα – παρ’ όλο που η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικών παραλιών, διότι οι ακτές αποτελούν δημόσιο αγαθό.
[…] Το 50% της έκτασης μιας παραλίας πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και τα πρώτα πέντε μέτρα από την ακτογραμμή δεν πρέπει να καταλαμβάνονται. Όμως λόγω των ελαχίστων ελέγχων ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης απλώς διευρύνουν τις εγκαταστάσεις τους, συχνά σε πολλαπλάσιο μέγεθος από το επιτρεπόμενο, ενίοτε χωρίς καν να έχουν άδεια».