Το Ισραήλ απέτυχε στη μαζική εκκένωση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Η εντολή του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους άμαχους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κανένας δεν γνωρίζει την πρόθεση αυτής της εντολής, που δόθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή, αλλά όποια κι αν ήταν, κάθε άλλο παρά επιτυχής έμπνευση ήταν για το Ισραήλ, όπως γράφει το Al Jazeera.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τους Παλαιστίνιους από το 1948. Έκτοτε οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξοντώσουν η μία την άλλη. Και για να το επιτύχουν θα πρέπει να ξέρουν ποιος είναι ο εχθρός.

Μέχρι τώρα επικρατούσε η πεποίθηση ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να διεισδύσει στις αραβικές πολιτικές και στρατιωτικές δομές και κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πέσει θύμα μίας αιφνιδιαστικής επίθεσης, όπως έγινε το 1973, όταν οι αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση.

Το Ισραήλ σοκαρίστηκε, αλλά κατάφερε να ανακάμψει και με την πολύ σημαντική βοήθεια από τις ΗΠΑ, που έστειλαν 8.000 τόνους στρατιωτικών εφοδίων μέσα σε μία εβδομάδα, αντεπιτέθηκε και νίκησε.

Έκτοτε επένδυσε τεράστια ποσά για ένα ευρύ δίκτυο πρακτόρων, πληροφοριοδοτών, αναλυτών και εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης.

Ωστόσο στις 7 Οκτωβρίου, 2023 υπέστη μία ήττα από την επίθεση της Χαμάς, που είχε ως συνέπεια να αποκαλυφθεί πως το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων όλες τις ενέργειες των Παλαιστίνιων.

Οι ισραηλινοί αναλυτές για θέματα άμυνας και ασφάλειας θα μελετούν για χρόνια αυτή την αποτυχία και όλοι πλέον ελπίζουν ότι το λάθος που έγινε θα είναι το τελευταίο. Ίσως όμως κάνουν λάθος, όπως γράφει στο Al Jazeera ο αναλυτής Ζόραν Κούσοβατς.

Η εντολή για εκκένωση της Γάζας μπορεί να είναι ένδειξη ότι το Ισραήλ δεν είναι απολύτως έτοιμο για το επόμενο βήμα και ίσως ακόμα και η ίδια η εντολή να μην δόθηκε μετά από την κατάλληλη προετοιμασία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ