Το «Ελ. Βενιζέλος» μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια στιγμή καμπής για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ξεκινά η διαδικασία για μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές στην ιστορία του, αφορώντας την IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, οι μετοχές του ΔΑΑ αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο ταμπλό από τις 7 Φεβρουαρίου.

Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την ελληνική οικονομία, με την αποτίμηση των μετοχών να κυμαίνεται μεταξύ 2,1 και 2,46 δισ. ευρώ. Αυτό τοποθετεί το ΔΑΑ στην 12η θέση στον πίνακα των πολυτιμότερων εισηγμένων εταιρειών, καταδεικνύοντας τη σημασία του στην ελληνική αγορά.

Η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του ΔΑΑ, που αναμένεται να προσελκύσει τόσο Έλληνες όσο και ξένους επενδυτές, θα αφορά 90 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 30% του συνόλου. Η σημασία της εισαγωγής αυτής είναι διττή, καθώς αφενός δίνει την ευκαιρία στους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας και αφετέρου αντανακλά την ανάκαμψη και την αναζωογόνηση του ελληνικού τουρισμού.

Τα οικονομικά μεγέθη του ΔΑΑ για το 2022 είναι εντυπωσιακά, με τα λειτουργικά έσοδα να ανέρχονται σε 476,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA να φθάνουν τα 328,3 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με τις προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση το 2023, δείχνουν μια ισχυρή και δυναμική προοπτική για τον ΔΑΑ.

Σε αυτό το σημαντικό στάδιο για το ελληνικό δημόσιο, η μεταβολή των ποσοστών συμμετοχής στον ΔΑΑ υπογραμμίζει μια στρατηγική μετάβαση, με το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου να μειώνεται στο 25%, ενώ αυτό των Καναδών και του Ομίλου Κοπελούζου αυξάνεται αντίστοιχα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ