Το αφήγημα της κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές

Με διπλό αφήγημα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την ΝΔ εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη στα Τέμπη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 57 πολίτες.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη η στόχευση την συγκεκριμένη στιγμή είναι διπλή.

Από τη μία τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τους κινδύνους της ακυβερνησίας. Τα προβλήματα δηλαδή που μπορεί να προκύψουν μέσα από την αστάθεια που ενδεχομένως θα φέρουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Με λίγα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου βαφτίζει την αυτοδυναμία ως σταθερότητα και επανέρχεται στο αρχικό αφήγημα της μονοκομματικής κυβέρνησης.

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξαν άλλωστε τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από τις κυβερνήσεις συνεργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στην συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε άλλωστε ως παράδειγμα τον Νίκο Ανδρουλάκη στον οποίο -όπως είπε- είχε απευθύνει πρόσκληση για να συναντηθούν και αυτός δεν την αποδέχθηκε ποτέ. «Εάν δεν θέλει να συναντηθούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε σε μία κυβέρνηση» κατέληξε .

Ο πρωθυπουργός μάλιστα μετά το τέλος της συνόδου κορυφής σχολιάζοντας τους όρους που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να πάρει μέρος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας τόνισε ότι «Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον».

Αλλά και ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος εξηγώντας ότι η κουλτούρα των συνεργασιών δεν είναι αναπτυγμένη στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη τόνισε ότι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι παράγοντας αστάθειας, που αλληθωρίζουν το ένα κόμμα προς τα αριστερά και το άλλο προς τα δεξιά, χωρίς να λαμβάνουν αποφάσεις.

Το δεύτερο στοιχείο του αφηγήματος έχει να κάνει με την ριζική αναδόμηση του «βαθέως κράτους» το οποίο συνεχίζει να ανθίσταται. Σε αυτό το «βαθύ κράτος» άλλωστε επέρριψε η κυβέρνηση όλες τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ήδη πολλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι «το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε πολλά αυτά τα χρόνια όμως δεν κατάφερε να ξεριζώσει από παντού το παλαιού τύπου μοντέλο διοίκησης του κράτους».

«Την επόμενη τετραετία θα τα αλλάξουμε όλα» είναι το βασικό αφήγημα γνωρίζοντας ωστόσο ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Και τα δύο σημεία του νέου αφηγήματος έχουν ωστόσο τα προβλήματα τους καθώς την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε για να τα αλλάξει όλα και εκ του αποτελέσματος πολλά θέματα έμειναν ανέγγιχτα. Άρα γιατί την συγκεκριμένη στιγμή οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν την ΝΔ όταν ενώ ήταν αυτοδύναμη δεν κατάφερε να αλλάξει τις βασικές δομές του κράτους ;

Σε ότι αφορά τις αυτοδύναμες και τις ισχυρές κυβερνήσεις και εδώ ο αντίλογος είναι ισχυρός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη με μεγάλη αυτοδυναμία και έχοντας ως κεντρικό αφήγημα το επιτελικό κράτος. Από την στιγμή που η κυβέρνηση του δεν κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα στην χώρα γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει και πάλι να την εμπιστευτούν;

Πολύ δε περισσότερο που την συγκεκριμένη στιγμή η κοινωνία εμφανίζεται τουλάχιστον δημοσκοπικά να προκρίνει κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι΄ αυτό άλλωστε αρκετοί πολίτες εκλαμβάνουν ως απόλυτα αλαζονικό το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος περί αυτοδυναμίας. Θεωρούν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός ζητάει από τους Έλληνες ψηφοφόρους να τον επιβραβεύσουν τη στιγμή που η χώρα βγαίνει μέσα από μία μεγάλη τραγωδία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ