Το αρνί γονατίζει για να θηλάσει

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

«Στον κόσμο μας δεν θα ήταν ρεαλιστικό να τερματίσεις μια σχέση για να επιτύχεις οποιονδήποτε πολιτικό σκοπό… Δεν θεωρώ το ταξίδι (σ.σ. του Γερμανού καγκελαρίου) απαράδεκτο», δήλωσε ο Κινέζος αντιφρονών εικαστικός, Άι Γουέιγουεϊ, που ζει στην Ευρώπη.

«Η επαφή μεταξύ ηγετών κρατών κανονίζεται κυρίως λόγω της στρατηγικής αλληλεξάρτησής τους και δεν θα σταματήσει αν ηθικοποιούμε τα ζητήματα… Οι αξίες και τα συμφέροντα πρέπει να διατυπώνονται με σαφή τρόπο… θα ήταν μια καθαρή στάση», παρατήρησε ο καλλιτέχνης. Καλύτερο σύμμαχο ο Σολτς δεν θα μπορούσε να βρει και καλύτερη απάντηση σε αυτούς που τον είπαν «αφελή» ή «κυνικό» και σε εκείνους που του υπέδειξαν ότι επιλέγει «λάθος προορισμό σε λάθος συγκυρία».

Δεν είναι η συγκυρία κρίσιμη για τη βιομηχανία, την οποία πήρε αγκαζέ για μπίζνες πλατινέ; Δεν είναι σύνθετο το υπό διαμόρφωση σκηνικό, στο πλαίσιο όξυνσης του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο; Από τις τριάντα πρώτες ύλες που η Ε.Ε. χαρακτηρίζει ως «ζωτικής σημασίας», οι 19 προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κινητών, λαμπτήρων LED, ηλεκτρικών κινητήρων, ηλιακών κυψελών και τσιπ υπολογιστών.

Ο Καγκελάριος έβαλε, λοιπόν, τις μηχανές μπρος. Πήρε θέση. Ο πιο σύντομος δρόμος είναι αυτός που γνωρίζει. Στους ατλαντιστές ας μην αρέσει. Έχασε η Γερμανία τη Ρωσία, τον φθηνό ενεργειακό προμηθευτή, μα δεν θα ακρωτηριαστεί, χάνοντας και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο. Το πρώτο μήνυμα ήταν η παράδοση του 25% του λιμένα του Αμβούργου στην Cosco.

Το δεύτερο μήνυμα είχε αποδέκτες το Μπερλεμόντ και τον φίλο Μακρόν. Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός απέναντι στον «συστημικό αντίπαλο», την Κίνα, σε αυτήν τη φάση, στο Βερολίνο δεν θα φέρει κρίνα. Γι’ αυτό και, κατά την κινέζικη παροιμία, «το αρνί γονατίζει για να θηλάσει». Στα ευαίσθητα ζητήματα, από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών έως την Ταϊβάν, μία στάση. Το ταξίδι έχει σχολάσει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...