Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει το μέλλον του Τραμπ

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, αναλαμβάνοντας το καθήκον να διατυπώσει απόφαση σχετικά με το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποκλειστεί από την προεδρική κούρσα.

Επίκεντρο της δικαστικής απόφασης θα είναι η δυνατότητα της πολιτείας του Κολοράντο να εμποδίσει τις προεδρικές φιλοδοξίες του Τραμπ, λόγω της συμμετοχής του στις ταραχές του Καπιτωλίου. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες ενέργειες και σε άλλες πολιτείες.

Αν το Δικαστήριο επιτρέψει στον Τραμπ να συνεχίσει την εκστρατεία του, είναι πιθανό να τεθεί αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν στις ερχόμενες εκλογές.

Αυτή η υπόθεση αποτελεί την πιο σοβαρή που έχει εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο από την εποχή των εκλογών του 2000 στην Φλόριντα, οι οποίες επέτρεψαν στον Τζορτζ Μπους να κερδίσει την προεδρία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται με αγωνία πριν από τις 5 Μαρτίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές προκριματικές εκλογές των ρεπουμπλικανών σε 15 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο.

Το Δικαστήριο θα βασιστεί σε ένα συνταγματικό άρθρο της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου, το οποίο απαγορεύει την υποψηφιότητα σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε εξέγερση ή ανταρσία.

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της πολιτείας στερούν τα δικαιώματα εκατομμυρίων ψηφοφόρων και χαρακτηρίζουν τις πιθανές ενέργειες ως αντισυνταγματικές.

Ανεξάρτητα από την εκδίκαση, η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει πόλωση, με το Δικαστήριο να έχει ιστορικό αποστασιοποίησης από πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις.

Πρόσφατα, ομοσπονδιακό εφετείο αναγνώρισε την πιθανότητα δίκης του Τραμπ για συνωμοσία, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω νομικές εξελίξεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν την πολιτική του καριέρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ