Τουρκία: Νέες ενδείξεις «επιστροφής στη λογική»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ως τη νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Σαχάπ Καβτζίογλου.

Πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank (όπου εργάστηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια) και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs, η Ερκάν είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της τουρκικής νομισματικής αρχής.

Ο διορισμός, που ανακοινώθηκε μέσω της τουρκικής επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από την τοποθέτηση του Καβτζίογλου στη θέση του επικεφαλής του τουρκικού εποπτικού φορέα των τραπεζών (BDDK).

Μετά την επιλογή του αγαπημένου των αγορών Μεχμέτ Σιμσέκ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η τοποθέτηση της Ερκάν ως επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας υποδεικνύει επίσης μια διάθεση επιστροφής σε πιο συμβατική και ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Ο διορισμός της ενδέχεται έτσι να εκληφθεί από τις αγορές ως ένδειξη ότι οι νομισματικές πολιτικές της Τουρκίας θα εξομαλυνθούν μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού που προκάλεσαν την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Πάντως η επιτυχής πορεία της θα εξαρτηθεί από το βαθμό αυτονομίας που θα της επιτρέψει να έχει ο Ερντογάν, όπως σημειώνει ο Νικ Στάντμιλερ της Medley Global Advisors. «Ο διορισμός της Ερκάν ελπίζουμε να σηματοδοτήσει μια βελτίωση σε σχέση με τις πολιτικές του προκατόχου της», δήλωσε ο Στάντμιλερ. «Το μόνιμο ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια επαρκώς για να μειώσει τον πληθωρισμό».

Η ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν και η κεντρική τράπεζα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προκάτοχός της, Σαχάπ Καβτσιόγλου δεν παρέκκλινε ποτέ από τα Ergadonomics και την ανορθόδοξη πολιτική του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την οποία η μείωση των επιτοκίων να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης με κάθε κόστος που έχει ακολουθήσει ο Ερντογάν από το 2018, περιορίζοντας την ανεξαρτησία της αρχής.

Πριν τοποθετήσει τον Καβτσιόγλου ως διοικητή τον Μάρτιο του 2021, ο Ερντογάν είχε καρατομήσει τους τρεις προκατόχους του, κατηγορώντας τους για υπερβολική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Τηρώντας τη γραμμή Ερντογάν, και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 86% πέρυσι, η κεντρική τράπεζα υπό τη διαχείριση του Καβτσιόγλου απέφυγε από αυξήσεις επιτοκίων και αντίθετα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 8,5% από 19%.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη τον Μάιο δεσμευόμενος για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του όρισε υπουργό Οικονομικών τον Σιμσέκ, ο οποίος αμέσως έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να «καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε λογική βάση».

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην επόμενη συνάντηση της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου. Τότε θα φανεί εάν ο Ερντογάν θα συναινέσει σε μια αυστηρότερη πολιτική.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ