Τουρκία: Αναμένουμε απτά βήματα για ένταξη στην Ε.Ε.

Απτή πρόοδο αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία σε ζητήματα όπως ταξιδιωτικές μεταφορές χωρίς βίζα, καθώς και το κλείσιμο ορισμένων κεφαλαίων για την ένταξη στην Ε.Ε., δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, σημειώνοντας ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Άγκυρα στις οικονομικές της ανάγκες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επεσήμανε ότι η Τουρκία, η οποία άναψε «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιδιώκει να εισέλθει σε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση.

Η Τουρκία θα αναπτύξει μια «λογική» σχέση με τις ΗΠΑ και αναμένει την ταχεία επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αν και όλα τα ζητήματα ενδέχεται να μην επιλυθούν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς πλησιάζει πιο κοντά στη Δύση.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σε δήλωσή της μετά τις αναφορές του κ. Ερντογάν, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ανέφερε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της Ε.Ε.

«Ενεργοποιούνται εκ νέου οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.»

Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε γνωστό ότι συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.

Επίσης σύμφωνα με το Bloomberg, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος ως προς την ικανοποίηση αιτημάτων της Άγκυρας για την άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με την άμυνα και ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της. Και η Σουηδία από την πλευρά της δεσμεύτηκε ακόμη να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ