Τι φοβάται ο Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Γιατί ελπίζει στον Βενιζέλο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έδειξε το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ, λέγοντας ότι «συμμετείχα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και αναφέρθηκα ακριβώς στην ανάγκη επιτέλους να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εκείνες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν την πατρίδα μας πίσω. Ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε αυτό το μονοπώλιο και το σπάμε», μιλώντας για «γενιές ΔΑΠιτών έδωσαν αγώνα για να επιτύχουμε αυτήν την μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και επιτέλους την κάνει πράξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε το γάντι» στην αντιπολίτευση η οποία σύσσωμη κατηγορεί την κυβέρνηση για αντισυνταγματικό νομοθέτημα, επιτιθέμενος, μάλιστα, προσωπικά στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ΝΔ κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει μόνη της το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια πολύ δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή, αν και τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Ο Μητσοτάκης ελπίζει σε τέτοιες «ρωγμές» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για πολιτικά κέρδη, αλλά και για λόγους εντυπώσεων.

Επιπλέον αναμένεται να στοχοποιήσει ξανά τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους για υποκρισία και «κωλοτούμπες», με στόχο να απαξιώσει στα μάτια των πολιτών τις πολιτικές τους θέσεις και συνολικά τον προοδευτικό χαρακτήρα που τα κόμματα αυτά διεκδικούν.

Ο πρωθυπουργός θέλει σε κάθε περίπτωση να στείλει μήνυμα «νομιμότητας» κατά των κινητοποιήσεων των φοιτητών, αφού ήδη, έχει πει ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε επί της ουσίας το πανεπιστημιακό άσυλο. Και όποτε χρειάζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο θα το κάνει, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους είναι δικό τους πρόβλημα», βάζοντας στο «παιχνίδι» και τις διοικήσεις των δημοσίων πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση φοβάται και την «επόμενη ημέρα», δηλαδή, πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νομοσχεδίου με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Στήριγμά της σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συνταγματολόγοι όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Μανιτάκης, οι οποίοι δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ, έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ωστόσο, δεν αγνοεί ότι πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν στηριχθεί πάνω στις προβλέψεις του άρθρου 16, καθώς και ότι άλλοι έγκριτοι συνταγματολόγοι θεωρούν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...