Μεσολάβησαν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ξεχάστηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας οι καταγγελίες Ερντογάν ότι «ο Μπάιντεν κρύβει τρομοκράτες».
Έτσι ο πρόεδρος Μπάιντεν σήκωσε το τηλέφωνο για να πει «συγχαρητήρια» στον Ερντογάν για την επανεκλογή του.
Ήταν μια συνομιλία στο πλαίσιο του χρονικού μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας, που θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση σύγχρονων αμερικανικών F16 στην Τουρκία.
Όλα έτοιμα για το buyurum στους Σουηδούς
Η προσχηματική προϋπόθεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, για την Σουηδία, είναι χαμηλός πήχης για τον Ερντογάν. Γιατί οι Σουηδοί στην ουσία έχουν πει «ναι σε όλα» στον Ερντογάν για να τον ακούσουν να τους λέει «buyurum» και οι Κούρδοι που ζουν στην Σουηδία δεν αποτελούν σοβαρό πολιτικό αγκάθι για την σουηδική κυβέρνηση.
Ο Μπάιντεν θύμισε στον Ερντογάν πως πρέπει να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει έτοιμος να συναινέσει, αφού θα έχει εξασφαλίσει το ok για τα F16.
Στη γλώσσα των Αμερικανών αυτό είναι business as usual, στη γλώσσα του Ερντογάν είναι… απόδειξη της εθνικά υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί από θέση ισχύος.
«Μίλησα με τον Ερντογάν. Έδωσα συγχαρητήρια στον Ερντογάν. Εξακολουθεί να θέλει να εργαστεί για τα F16. Του είπα ότι θέλουμε συμφωνία για την Σουηδία, άρα, ας την κάνουμε. Και θα είμαστε σε επαφή μεταξύ μας», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.
Ερωτηθείς αν περιμένει κάποια κίνηση στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκ μέρους του Ερντογάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε: «Του έθεσα αυτό το ζήτημα. Θα μιλήσουμε περισσότερο γι αυτό την επόμενη εβδομάδα».
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ συγκαλείται τον Ιούλιο και οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώνουν με το θέμα της Σουηδίας. Γι αυτό και ο πρόεδρος Μπάιντεν ανανέωσε το τηλεφωνικό ραντεβού με τον πρόεδρο Ερντογάν για την επόμενη εβδομάδα.
Τα ελληνοτουρκικά ως… ψιλά γράμματα
Η Τουρκία θέλει να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι πολλά τα λεφτά για να πουν «όχι» οι Αμερικανοί. Επιπλέον ο Ερντογάν ζητά 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αμερικανικά αεροπλάνα που έχει ήδη.
Η δουλειά δεν έχει κλείσει λόγω της άρνησης της Άγκυρας να δώσει το πράσινο φως στη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και διαφόρων άλλων θεμάτων μικρότερης σημασίας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εισβολή στην Συρία.
Τα ελληνοτουρκικά, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι τουρκικές διεκδικήσεις και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, η κατοχή της Κύπρου είναι ψιλά γράμματα για την Ουάσινγκτον.
Πώς άνοιξε ο δρόμος για το deal
Εξάλλου ένα μικρότερο πακέτο, ύψους 259 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει λογισμικό που αναβαθμίζει τον στόλο των F 16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία πήρε το πράσινο φως από το Κογκρέσο, λίγες μέρες αφότου η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η δουλειά.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, μπορεί να έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα πάρει καινούρια F 16 αν δεν «βάλει τέλος στην επιθετικότητα» έναντι της Ελλάδας. ¨Όμως εξήγησε ότι έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του λογισμικού για τα αεροπλάνα που διαθέτει η Τουρκία «για να υπάρχει διαλειτουργικότητα επικοινωνιών μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».
Κι αυτή είναι μια «βολική» δικαιολογία για να αιτιολογηθεί και το επόμενο βήμα με την πώληση των F16- όλα γίνονται στο όνομα της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ. Τα επιχειρήματα που θα ακούσουμε είναι ήδη γνωστά: η συμμαχία διέρχεται κρίσιμη περίοδο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πρέπει να υψώσει τείχος προστασίας στην Ευρώπη, δεν πρέπει να επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση του Πούτιν στην Τουρκία. Άρα πρέπει να ενισχυθεί ένας στρατηγικός εταίρος, όπως η Τουρκία.
Η οποία για λίγο διάστημα και εν μέσω θέρους θα συναινέσει σε μία σχετική ηρεμία στο Αιγαίο… από φθινόπωρο και μετά βλέπουμε.