Τα εξής 3 μεγάλα θέματα απασχόλησαν κυρίως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε νωρίτερα τη Δευτέρα (26/2), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αρχικά η συμμέτοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «ASPIDES», για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο στενό του Μπαμπ ελ Μπαντέμπ και στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά πλοίων με πυραύλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ επικύρωσε την απόφαση η Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία με τη φρεγάτα «Ύδρα», η οποία πάντως, αν και αναμένεται να αποπλεύσει πάνοπλη, εντούτοις δεν υπάρχει πρόθεση να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Χούθι, αλλά να συνοδεύει εμπορικά πλοία σε συγκεκριμένους τομείς ευθύνης, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες επιθέσεις. Ο σχεδιασμός, που συζητήθηκε και στο ΚΥΣΕΑ, προβλέπει να αποπλεύσει η φρεγάτα έως το τέλος της εβδομάδας. Σημειωτέον ότι τα κενά που είχαν δημιουργηθεί από τις παραιτήσεις μελών του πληρώματος, προ μηνός, καλύφθηκαν.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το συμβούλιο ασχολήθηκε και με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία που πλέον έχει μπει στον τρίτο χρόνο του. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Ινδία και μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ διατράνωσε εκ νέου την στήριξη της Αθήνας στο Κίεβο, λέγοντας, μάλιστα, ότι «για εμάς δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές. Υπάρχει ένας επιτιθέμενος και μία χώρα που είναι θύμα αυτής της επιθετικότητας».
Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε και με το μεταναστευτικό, ουσιαστικά επικυρώνοντας τις διαπιστώσεις για σημαντική μείωση των ροών από ξηράς και θαλάσσης, αλλά και μείωση του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ενώ υπήρξαν και σκέψεις για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα νότια της χώρας, για την αποτροπή εισόδου μεταναστών από τη Λιβύη, όπου, ως γνωστόν, παραμένει έκρυθμη η κατάσταση.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου ΛΣ Γεώργιου Αλεξανδράκη. Επίσης, μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.
Ειδικά για το μεταναστευτικό, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι, παρά το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης. Η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από:
- την αυστηρή φύλαξη των συνόρων,
- την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος,
- την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη),
- την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και
- τη στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.