Τι προβλέπεται για τον νέο κατώτατο μισθό – Όλες οι λεπτομέρειες

Αύξηση 4% – 5% προτείνει για τον κατώτατο μισθό το τελικό πόρισμα του ΚΕΠΕ (το οποίο βρίσκεται στα χέρια της Υπουργού Εργασίας, κας Δόμνας Μιχαηλίδου), σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr.

Η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού (την οποία θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) βασίζεται στο ότι το σύνολο των κοινωνικών εταίρων συμφωνεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και αυτό προτείνεται και από τους ερευνητικούς φορείς.

Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψιν ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος το 2023 ήταν στο 3,5% και το 2024 αναμένεται περίπου στο 2,7%.

Ιδιαίτερο ρόλο στην πρόταση του ΚΕΠΕ παίζει ο αυξημένος πληθωρισμός σε είδη πρώτης ανάγκης και τον υψηλότερο πληθωρισμό που αντιμετωπίζουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Επίσης το ΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψιν:

  • Τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2024 που κυμαίνονται κοντά στο 2,2%.
  • Το γεγονός ότι μισθολογικές αυξήσεις δημιουργούν θετικές προσδοκίες.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε μεγάλο βαθμό εκτιμάται ότι έχει προεξοφληθεί και μέρος των επιπτώσεών της στον πληθωρισμό μάλλον έχουν ήδη λάβει χώρα.
  • Η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, παρόλο που συνέτεινε στην αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, δεν είχε συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στο βαθμό που οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας δώσουν υψηλότερες ή παρόμοιες αυξήσεις μισθών αναμένεται να συμβεί το ίδιο. Επίσης, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα όντας χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνετέλεσε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
  • Από την άλλη πλευρά, αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει και τους μέσους μισθούς, οι οποίοι ήδη ωθούνται προς τα πάνω λόγω συγκεκριμένων στενοτήτων στην αγορά εργασίας.
  • Ενώ, θα έχει αρνητική επίδραση στην απασχόληση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως επιβράδυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όπως έγινε με τις προηγούμενες αυξήσεις, και η οποία στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να ενισχυθεί από την χαμηλή αναμενόμενη ανάπτυξη του 2024.
  • Το σχετικό ύψος του κατώτατου μισθού, όπως μετράται με τον δείκτη Kaitz, είναι υψηλό και ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Οδηγία.
  • Σωρευτικά οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού φαίνεται να έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις των τιμών.
  • Την πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που προτείνει αύξηση κατά 3% – 3,5%.

Με βάση τα παραπάνω το ΚΕΠΕ προτείνει η αύξηση του κατώτατου μισθού να καλύπτει τουλάχιστον τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης για το 2024 και να επιτρέπει στο μοναδιαίο κόστος εργασίας να μην αυξηθεί περισσότερο από το αντίστοιχο των ανταγωνιστών μας, ώστε να μην οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας. Ως εκ τούτου, προτείνεται μια αύξηση στο κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο από 4% έως 5%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ