Τι λέει ο Τσίπρας για τον Παπανδρέου στο παρασκήνιο – Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι τον φοβούνται στην Κουμουνδούρου

Τα «υπέρ» και τα «κατά» της καθόδου του Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής προσμετρούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και είναι πρόωρη κάθε πρόβλεψη, καθώς δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι συνθήκες, στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να αναδειχθεί αρχηγός.

Α­ναγνωρίζουν δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει ως έναν βαθμό το πολιτικό σκηνικό προς θετική κατεύθυνση ιδίως δε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως εκτιμούν.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναφορά που φέρεται να έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. «Οι διεργασίες στον χώρο (σ.σ.: του ΚΙΝΑΛ) δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους», είπε και πρόσθεσε ότι «καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης». Αναφερόμενος προφανώς στην κάθοδο του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανακοινώνοντας την απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία έκανε λόγο για τη «διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης».

Παράγοντες της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι με αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής τον τελευταίο οι διεργασίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο θα είναι πιο εύκολες και με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Θεωρούν επίσης ότι σε κρίσιμα ζητήματα ο Γ. Παπανδρέου έχει περισσότερα κοινά σημεία με τον Αλ. Τσίπρα, παρά με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επιπλέον, σημειώνουν, τα αντι-δεξιά αντανακλαστικά του πρώην πρωθυπουργού είναι πιο ισχυρά από κάθε άλλο υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής.

Την αισιοδοξία, έστω και συ­γκρατημένη, που εκφράζεται από την Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρκετά στελέχη του κόμματος, που θεωρούν ότι ενδεχόμενη ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία μπορεί να προκαλέσει διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο την ίδια διαδρομή να ακολουθήσουν και χαμηλόβαθμα στελέχη, που είχαν ε­γκαταλείψει το Κίνημα Αλλαγής με την εκλογή της Φ. Γεννηματά ή το ΠΑΣΟΚ επί αρχηγίας Β. Βενιζέλου και είχαν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η δημόσια παρέμβαση του βουλευτή του κόμματος Π. Κουρουμπλή, ο οποίος μέχρι το 2011 ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι τίποτα δεν είναι σταθερό στην πολιτική» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «το όνομα ‘‘Παπανδρέου’’ εξακολουθεί να διαμορφώνει τη συναισθηματική προδιάθεση σε πολύ κόσμο και θα αφυπνίσει συναισθήματα». Απευθυνόμενος προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την κάλεσε να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγκαλιά και να στεγάσει όσους ψηφίζουν το κόμμα, αλλά δεν εκδηλώνονται ανοιχτά και δημόσια.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ