Τι κερδίζει η Ελλάδα από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Φαίνεται ότι καταφέρθηκε σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας. Παρόλα αυτά, πολλά παραμένουν αόριστα και θα κριθούν στο μέλλον.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής παρουσιάζονται πιο ευέλικτοι σε σύγκριση με την προηγούμενη αυστηρή προσέγγιση. Ωστόσο, τα όρια 3% του ΑΕΠ για έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για χρέος παραμένουν αναλλοίωτα.

Ευνοϊκή είναι η απόφαση που επιτρέπει στα κράτη μέλη να επεκτείνουν την περίοδο προσαρμογής από 4 σε 7 χρόνια, χρησιμοποιώντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία. Επίσης, η εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από το έλλειμμα αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, καθώς η εφαρμογή των νέων κανόνων θα ξεκινήσει πλήρως από το φθινόπωρο του 2024. Οι εξελίξεις στο επόμενο διάστημα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο αν η νέα συμφωνία θα οδηγήσει σε επιτυχία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ