Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σήμερα στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη «βαριά» ατζέντα.

Πρώτο από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πεί ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα η Αθήνα διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα είχε άλλωστε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

Υπενθυμίζεται πως πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (είχε δε αποσταλεί σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε)

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Η υπόθεση Μπελέρη

Η ελληνική πλευρά δήλωσε πως δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – που συμμετείχε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων- ανέφερε πως το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας άλλωστε πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει στους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ