Τι αναφέρει αμερικανική έκθεση για την ανταρσία στη Ρωσία – Τι γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφόρηση ότι επίκειται ανταρσία και μάλιστα από τα μέσα Ιουνίου, καθώς οι Αμερικανοί είχαν έντονες ανησυχίες για την πιθανή τύχη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Καθώς η Βάγκνερ αποχώρησε από την πόλη του Ροστόφ που οι μαχητές της είχαν καταλάβει χωρίς καμιά αντίσταση το Σάββατο και ο επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκοζίν ταξιδεύει προς τη Λευκορωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, η επόμενη μέρα που ξημερώνει για τη Ρωσία, δεν φαίνεται τόσο εύκολη. Η αιματοχυσία μπορεί να αποφεύχθηκε, ωστόσο ο τρόπος και ο χρόνος διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέδειξε ότι δεν είναι τόσο παντοδύναμος όσο δείχνει τουλάχιστον στον κόσμο έξω από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελετών του Πολέμου (ISW) σχετικά με τα γεγονότα του Σαββάτου, η Μόσχα δυσκολεύθηκε πολύ να συγκροτήσει μια αποτελεσματική ταχεία αντίδραση στην αιφνιδιαστική κίνηση της Βάγκνερ. Οι αναλυτές του Ινστιτούτου (κυρίως Αμερικανοί απόστρατοι στρατηγοί) αναφέρουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο θα «εξαλείψει πιθανότατα τον όμιλο Βάγκνερ ως ανεξάρτητο φορέα υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν με τη σημερινή του μορφή». Όμως αυτό, δεν έγινε χωρίς κόστος.

Το ISW επισημαίνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, διαδραμάτισε τόσο άμεσο ρόλο στην ανακοπή της προέλασης της Βάγκνερ προς τη Μόσχα και ότι αυτό είναι «ταπεινωτικό για τον Πούτιν», ενώ εκτιμά ότι «το Κρεμλίνο έχει μείνει σε μια βαθιά ασταθή κατάσταση». Οι αναλυτές τονίζουν ότι η επιτευχθείσα συμφωνία Πριγκοζίν – Λουκασένκο είναι μια «βραχυπρόθεσμη και όχι μια μακροπρόθεσμη λύση, ενώ η εξέγερση του Πριγκόζιν αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες στο Κρεμλίνο και στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας».

Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο ειδικός αναλυτής σε θέματα Ρωσίας και ασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων The Soufan Group, Κόλιν Κλαρκ. Ο Κλαρκ, θεωρεί ότι η δίνη των γεγονότων του Σαββάτου υπονόμευσε τον Πούτιν, ο οποίος «ποτέ δεν έχει εμφανιστεί πιο αδύναμος». Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναλυτής ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος “ψάχνει παντού για την επιτυχία και πιθανώς γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός για τους ανθρώπους μέσα στον στενό του κύκλο”.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει επίσης σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ομάδα Wagner: «Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι δυνατόν η Ρωσία να περιθωριοποιήσει τη Βάγκνερ. Η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαρτώνται από την ομάδα Βάγκνερ και στην πραγματικότητα την έχουν ανάγκη για να ασκήσουν τη ρωσική εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο – στη Συρία, στο Μάλι και αλλού. Είναι ένα βασικό συστατικό του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία λειτουργεί στον κόσμο και αυτό το ρήγμα έχει αποκαλύψει κάποιες πραγματικές διαιρέσεις στη διοίκηση και τον έλεγχο της Ρωσίας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ