Τι αλλάζει στη Ρόδο μετά τις πυρκαγιές; – Γερμανικό «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αρκετές ημέρες έχουν περάσει πλέον από όταν κυκλοφόρησαν οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη φλεγόμενη Ρόδο. Για τους 115.000 Ροδίτες «το νησί τους, το σπίτι τους έγινε τότε σύμβολο της ανελέητης καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Και κάθε μέρα που οι πυρκαγιές συνεχίζονταν, έβλεπαν τα μέσα για την επιβίωσή τους να γίνονται στάχτη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;», διερωτάται η εφημερίδα και γράφει: «Όλοι όσοι επλήγησαν θα υποστηριχθούν, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών και των αμπελουργών και το προειδοποιητικό σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές θα βελτιωθεί. Επιπλέον, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ο φιλόδοξος στόχος είναι η Ρόδος να καταστεί το πιο βιώσιμο νησί στον κόσμο.

Μήπως λοιπόν δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα; Μήπως ήταν μια ακόμη δασική πυρκαγιά, όπως αυτές που έχουν συμβεί στη Ρόδο δεκάδες φορές στο παρελθόν και απλώς αυτή τη φορά χρειάστηκε να απομακρυνθούν μερικές χιλιάδες τουρίστες;

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρχικά, η διαχείριση της κρίσης από τις αρχές δεν ήταν τόσο αποτελεσματική και επαγγελματική όσο παρουσιάζεται, τουλάχιστον εάν πιστέψει κανείς τις πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των αυτοπτών μαρτύρων. Δεν υπήρξαν νεκροί στη Ρόδο, όμως υπήρξαν σε άλλες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ακόμη, η ζημιά για το περιβάλλον είναι τεράστια, καθώς κάηκε περίπου το 15% της έκτασης του νησιού. Τα δάση θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψουν».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης φιλοξενεί και την άποψη του Δημήτρη Μίχαλου από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: «Κατά τη γνώμη του Μίχαλου υπάρχουν υπερβολικά πολλά κατασκευαστικά έργα, τεράστια ζήτηση για νερό και ενέργεια και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Για τον ίδιο, ο μαζικός τουρισμός είναι ταυτόχρονα κατάρα και ευλογία. Οι Ροδίτες τον χρειάζονται, όμως “η αντοχή του νησιού όσον αφορά τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές έχει φτάσει στα όριά της”, όπως λέει ο Μίχαλος».

Κριτική στην κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές

Εν αντιθέσει πάντως με την περίπτωση της Ρόδου, οι πυρκαγιές στη βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να μαίνονται για πολλοστή ημέρα. «Όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες από το Σύστημα Παρατήρησης της Γης Copernicus της Ε.Ε., μέχρι την Τρίτη είχαν ήδη καεί στη Θράκη 808 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων – μια έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη», δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Οι εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές προκαλούν ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση. «Σίγουρα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν οραματιζόταν έτσι την αρχή της δεύτερης θητείας του», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο. «Η δημόσια κριτική για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αυξάνεται, σε πολλές πόλεις λαμβάνουν ήδη χώρα διαδηλώσεις, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν και αυτά ολοένα και περισσότερο επικριτικά σχόλια.

[…] Οι πολιτικοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και τις εμπρηστικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τα καμένα δάση θα αναδασωθούν αμέσως. Όμως όταν γίνεται αναδάσωση, τα δέντρα συχνά καίγονται ξανά μετά από λίγα χρόνια. Επιπλέον, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων».

Τέλος, το RND καταλήγει πως από τις καταστροφές «θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά κόμματα. Μένει έτσι να φανούν οι πολιτικές συνέπειες των πυρκαγιών στις επικείμενες τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ