Τι ακολουθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τι ακολουθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία άλλη κατανόηση, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κληθείς να ερμηνεύσει πού οφείλεται η αλλαγή του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που κατέληξε στη σημερινή «ιστορική» επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στη χώρα μας.

Αφότου αποχαιρέτησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο κ. Γεραπετρίτης ανάφερε στην ΕΡΤ, ότι αυτή η νέα κατανόηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ως χώρες βρισκόμαστε δίπλα δίπλα, «μας ενώνει η γεωγραφία και για τον λόγο αυτό έχουμε ένα χρέος να αναζητούμε λύσεις, να αφήνουμε στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές και να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν, την θετική ατζέντα, την ανάγκη να έχουμε πιο στενές σχέσεις ως λαοί και στην ανάγκη να έχουμε οικονομικές σχέσεις και βεβαίως να μην έχουμε ένταση».

«Σκοπός μας είναι οι όποιες διαφωνίες υπάρξουν να μην παράγουν κρίσεις, και αυτό είναι μεγάλη παρακαταθήκη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν μας φτάνει αυτό, δηλαδή να μην δημιουργείται ένταση, και αν αυτό το βήμα μπορεί να μας οδηγήσει στην επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντηση ότι «θα πάμε βήμα βήμα».

ΑΟΖ

«Μέχρι σήμερα, τους τελευταίους δέκα μήνες, έχουμε μία περίοδο πραγματικά «ήρεμων νερών». Είναι κάτι που αισθάνομαι ότι έχει παγιωθεί, αισθάνομαι ότι μετά και τη σημερινή ημέρα υπάρχει μια γνήσια διάθεση εκ μέρους των δύο χωρών να προχωρήσουμε στις σχέσεις μας, να σταθεροποιήσουμε τους δεσμούς μας να προχωρήσουμε όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες και στο επόμενο βήμα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η μόνη μας διαφορά που μπορεί να σταθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

«Αυτή είναι μία διαφορά που ανατρέχει δεκαετίες. Αισθάνομαι ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, μπορούμε να πιάσουμε και αυτή τη διαφορά», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να «τρέχει» αλλά να προχωράει «με σύνεση και φρόνηση σε μια κατάσταση στην οποία θα γίνει εφικτό να χτίσουμε λιθαράκι- λιθαράκι μια σχέση που θα είναι ειλικρινής».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης την χαρακτήρισε «ιστορική» γιατί υπογράφηκε η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η διακήρυξη αναδεικνύει όλα όσα μας ενώνουν με την Τουρκία, δηλαδή την ανάγκη να έχουν φιλικές σχέσεις οι δύο γειτονικές χώρες, να έχουν ένα τρόπο να αποσυμπιέζουν τις διαφωνίες ώστε να μην τους χωρίσουν ούτε να προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις και να έχουν επίπεδο συνεργασίας το οποίο θα είναι αμοιβαία επωφελές. «Η διακήρυξη αυτή σηματοδοτεί την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως Ελλάδα και Τουρκία έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που πραγματικά μπορούμε να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς.

«Μειονότητα»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην αναφορά του Τούρκου προέδρου περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, και ερωτηθείς εάν ήταν προγραμματισμένη η απάντηση του πρωθυπουργού ή προέκυψε από όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα».

«Για το συγκεκριμένο ζήτημα γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση, όπως υπάρχει διαφορά και στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όπως υπάρχει διαφορά και στην Κύπρο. Οι διαφορές αυτές θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης, θα πρέπει να συζητάμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως στη σημερινή συνάντηση και οι δύο πλευρές μίλησαν ειλικρινά ενώ διαφάνηκε πως όλοι αναζητούν μια ποιοτική συζήτηση που θα καταλήξει σε συμφωνίες.

Σάλος για την «υπόκλιση»

Σχολιάζοντας την κίνησή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία θεωρήθηκε ως υπόκλιση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα αποδίδει πάντα τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους. Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια κάποιων να ρίξουν σκιά πάνω σε επίσκεψη που είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τη χώρα. «Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα το πρωί. Εγώ τον υποδέχθηκα».

Τι ακολουθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Αναγνωρίζοντας ότι στο διάστημα των τελευταίων μηνών υπήρξαν και στιγμές που οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας πήγαν να χαλάσουν, αλλά οι ΥΠΕ των δύο χωρών κατάφεραν να αποσυμπιέσουν την ένταση, ο κ. Γεραπετρίτης κλήθηκε να ορίσει τι αναμένει η Αθήνα στο άμεσο διάστημα και μέχρι την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, την άνοιξη.

«Όσο χτίζεται μια σχέση, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται να κλονιστεί αυτή η σχέση. Και εμείς νομίζω ότι έχουμε χτίσει ένα καλό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι μετά τη σημερινή ημέρα και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν αισθάνεται πιο δυνατός να διαχειριστεί την οποιαδήποτε ένταση. «Δεν γίνεται να μην υπάρξουν εντάσεις, όμως με καλή προαίρεση που αποδεικνύεται στο πεδίο, με ορθό λόγο και αρχές στην πολιτική μας, οι εντάσεις αυτές δεν θα είναι ικανές να ανακόψουν την πορεία για καλύτερες σχέσεις», συμπλήρωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ