Τιτανικός: Εκατοέντεκα χρόνια ιστορίας στο βυθό – Καθηλωτικό βίντεο (vid)

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Απριλίου 1912 όταν το Βρετανικό επιβατικό υπερωκεάνιο «Τιτανικός» ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι, από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Ο συνολικός αριθμός των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου ήταν 2,240 άτομα. Εκατοντάδες άτομα ήλπιζαν στο ξεκίνημα μιας καινούριας ζωής στη Βόρεια Αμερική.

Επίσης λόγω και της πολυτέλειας που πρόσφερε το πλοίο στους επιβάτες της πρώτης θέσης, πολλοί πλούσιοι είχαν εξασφαλίσει τη θέση τους στον Τιτανικό.

Το RMS Titanic ήταν ένα από τα τρία υπερωκεάνια της κλάσης Olympic που ανήκαν στην εταιρία White Star Line,εκ των οποίων και το μεγαλύτερο. Η κατασκευή του έγινε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας από τον ναυπηγό αρχιτέκτονα Άντριου Τόμας και θεωρήθηκε θαύμα της ναυπηγικής της εποχή του.Το Titanic είχε ύψος 10 καταστρωμάτων, μήκος 269μ. και πλάτος 18μ. σχετικά μικρό σε σύγκριση με το σημερινό μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Icon of the Seas , της Royal Caribbean το οποίο έχει ύψος 20 καταστρωμάτων, μήκος 365μ. και πλάτος 65μ. Για την εποχή του όμως θεωρήθηκε τεράστια κατασκευή και έμεινε για πάντα στην ιστορία.

Ο Τιτανικός είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις της πρώτης θέσης να είναι υπερπολυτελείς και να προσφέρουν στους επιβάτες του ανέσεις όπως πολυτελείς καμπίνες, ακριβά εστιατόρια, πισίνα, βιβλιοθήκες και γυμναστήριο.

Επίσης τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του ήταν προηγμένα με στεγανά διαμερίσματα και υδατογενείς πόρτες οι οποίες ενεργοποιούνταν εξ αποστάσεως . Παρόλα αυτά, το πλοίο διέθετε σωσίβιες λέμβους χωρητικότητας μόνο 1178 ατόμων , κατά το ήμισυ δηλαδή του συνολικού αριθμού των επιβατών.

Το ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε από την Αγγλία στις 10 Απριλίου και τρεις μέρες μετά, κατευθυνόμενο ήδη για Νέα Υόρκη, ξεκίνησαν τα προβλήματα αφού ξέσπασε φωτιά στις μηχανές του πλοίου η οποία εν τέλη κατασβήστηκε.

Στις 14 Απριλίου 1912, 600 χιλιόμετρα μακριά από τον τελικό του προορισμό , με ταχύτητα 44χιλ. ανά ώρα και με το ρολόι του πλοίου να δείχνει 11:40 μ.μ. το υπερωκεάνιο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο. Σύμφωνα με το History.com το παγόβουνο έκοψε το κύτος του πλοίου και το θαλασσινό νερό εισήλθε σε πέντε από τα δεκαέξι υδατοστεγή διαμερίσματα του.Ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ έδωσε οδηγίες για να καλέσουν βοήθεια μέσω του ασύρματου και διέταξε να ξεκινήσουν να γεμίζουν τις λέμβους. Εξαιτίας του πανικού που επικράτησε και της έλλειψης οργάνωσης πολλές από τις λέμβους κατέβηκαν στη θάλασσα χωρίς να είναι πλήρεις.

Δύο ώρες και είκοσι λεπτά περίπου από την ώρα που ο Τιτανικός χτύπησε στο παγόβουνο το πλοίο μοιράστηκε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται πιο γρήγορα. Τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912 το πλοίο βυθίστηκε πλήρως παίρνοντας μαζί του στο βυθό του Ατλαντικού περισσότερα από 1000 άτομα.Το ναυάγιο του γνωστού πλέον υπερωκεάνιου ανακαλύφθηκε 70 χρόνια μετά το δυστύχημα, το 1985 από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ , σε βάθος 3,784 μέτρων, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ