Τηλεοπτικές άδειες: Αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου και του Ιωάννη Καλογρίτσα προτείνει η εισαγγελέας

Την αθώωση του πρώην γενικού γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, γιου του Χρήστου Καλογρίτσα και των πέντε μελών της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 εισηγήθηκε στο ΣΤ´ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας.

Οι κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή της εταιρείας του υιού Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η επιτροπή δε βεβαίωσε συγκεκριμένο ψευδές πραγματικό περιστατικό. Έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεση της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από τη Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε. Δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών. Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι» είπε η εισαγγελέας.

Νωρίτερα, οι έξι παρόντες στη διαδικασία κατηγορούμενοι, ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της επιτροπής, απολογούμενοι, αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αντιμετωπίζουν. Ο μόνος κατηγορούμενος που δεν απολογήθηκε ήταν ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του και ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη ψευδή βεβαίωση.

Κρέτσος: Είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος
Ο πρώην γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχα ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριο σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί.

Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαικό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση, να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση».

Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε στην απολογία του πως είχε εμπιστοσύνη στην κρίση της Επιτροπής. «Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή; που εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με Grant Thornton.Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δε μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως» είπε ο κ. Κρέτσος

Στην ερώτηση εάν γνωρίζει γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία, είπε πως «δε με ενδιέφερε. Εγώ ήθελα να τηρηθεί διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος».

Την κατηγορία που αντιμετωπίζουν αρνήθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής στις απολογίες τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ