«Τεράστιο ατύχημα, αποκαλύφθηκε το στρατόπεδο – Να προσέχουν οι κάτοικοι για καιρό» – Σοκάρουν όσα αποκάλυψε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής για τη Νέα Αγχίαλο

Για ένα τεράστιο ατύχημα έκανε λόγο ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, για την έκρηξη που προκλήθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης λόγω της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Λιόλιος είπε ότι «αυτό που ανησυχεί τον κόσμο τώρα είναι το τεράστιο αυτό ατύχημα που έχει συμβεί στην αποθήκη πυρομαχικών», σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο, η οποία προκάλεσε την έκρηξη και αποκάλυψε τη σημασία του συγκεκριμένου στρατοπέδου.

Η έκρηξη, όπως είπε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, δεν πέρασε απαρατήρητο από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα υλικά που υπάρχουν εκεί, μεγάλο μέρος των οποίων εξερράγη λόγω της φωτιάς που έκαψε στρέμματα στη Νέα Αγχίαλο.

Παράλληλα, ο κ. Λιόλιος δήλωσε ότι «βλέποντας την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώνει κανείς ότι τα πυρομαχικά που υπάρχουν είναι βόμβες άφεσης, βαρύτητας, πολύ μεγάλης ισχύος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη καταστροφή».

«Να προσέχουν οι κάτοικοι για καιρό – Κανείς να μην συλλέξει ή αγγίξει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα»

Όσον αφορά τους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου, οι οποίοι εκκένωσαν άρον άρον την περιοχή τους χθες, ο κ. Λιόλιος επισήμανε ότι «κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον 2 – 3 χιλιομέτρων, μέχρι οι ένοπλες δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει».

Εξηγώντας περισσότερο τα δεδομένα από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών και το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σε απόσταση μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά, ο κ. Λιόλιος τόνισε ότι το μέγεθός τους ήταν περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίβρες.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες βόμβες και πυρομαχικά» υπογράμμισε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ