Τεράστια συμφωνία της Ρωσίας με το Ιράν αλλάζει τα πάντα στη Μέση Ανατολή

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του θα υπογράψουν σύντομα διακρατική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προβλέπει την δημιουργία αεροναυτικών βάσεων της Ρωσίας στο Ιράν, προκειμένου να λειτουργήσει και ως εγγυήτρια δύναμη ασφαλείας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες θα είναι πλέον ενταγμένες στους BRICS.

Ήδη οι επισκέψεις του Ρώσου προέδρου σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ έδειξαν το κλίμα που βλέπουν την ρωσική πλευρά οι αραβικές χώρες.

Ως αντάλλαγμα, πέρα από την πώληση των μαχητικών 4++ γενιάς Su-35S θα δοθεί τεχνογνωσία από την Ρωσία για ναυπήγηση νέας γενιάς κορβετών και φρεγατών, ενώ θα εξεταστεί η απόκτηση μονοκινητήριων μαχητικών 5ης γενιάς Su-75 από το Ιράν, το οποίο πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον 200 νέα μαχητικά αεροσκάφη για να εκσυγχρονίσει την Αεροπορία του.

Επίσης οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία επεκτείνεται μέρα με τη μέρα. Τον Νοέμβριο, το Ιράν είπε ότι ολοκλήρωσε τις συζητήσεις για την προμήθεια από τη Ρωσία μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130.

Τον περασμένο μήνα, εν μέσω της ενίσχυσης των πολιτικών, εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη, τις οποίες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βλέπουν με ανησυχία, ο Πούτιν είχε συνομιλίες που διήρκεσαν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η νέα συνθήκη θα εδραιώσει τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τεχεράνη και θα καλύψει όλο το εύρος των σχέσεών τους.

“Αυτό το έγγραφο όχι μόνο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αλλά έχει καθυστερήσει. Μετά την υπογραφή της παρούσας συνθήκης, το διεθνές πλαίσιο έχει αλλάξει και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βιώνουν μια ανάκαμψη άνευ προηγουμένου”, είπε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη αναμένεται να υπογραφεί στη διάρκεια μιας από τις επόμενες επαφές, όπως την περιέγραψε, ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συνάντησης των δύο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τον Νοέμβριο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν αναπτύσσουν τις σχέσεις τους, “περιλαμβανομένου του τομέα της στρατιωτικοτεχνολογικής συνεργασίας”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τον υπαινιγμό του Λευκού Οίκου ότι το Ιράν πιθανόν να εξετάζει να προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ