Τεράστια έσοδα και μεγάλα προβλήματα από την «Golden Visa»

Τα τελευταία τρία χρόνια, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa) έχει προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία. Το πρόγραμμα, προσφέροντας άδειες παραμονής και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, έχει εγκρίνει περίπου 15.000 αιτήσεις, διευκολύνοντας 31.000 ξένους επενδυτές και τα μέλη των οικογενειών τους.

Το 56% των εγκριθέντων αιτήσεων αφορά Κινέζους επενδυτές, με τους Τούρκους να ακολουθούν με περίπου 10%. Ωστόσο, το αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα έχει προκαλέσει και σημαντικά προβλήματα, όπως η έλλειψη στέγης για τους Έλληνες πολίτες και η «έκρηξη» των τιμών των ακινήτων.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, προβλέποντας αλλαγές και στο καθεστώς χορήγησης της Golden Visa. Σημαντική αλλαγή θα είναι η αύξηση του ορίου αγοράς ακινήτου από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ για περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση και οι αυξανόμενες τιμές.

Μέσω της προσπάθειας «διόρθωσης» της κατάστασης, η Ελλάδα επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα Golden Visa θα συνεχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...