Τα 6 δεδομένα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αντεπίθεση προς το Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής, με ένα «συγκρατημένης έκτασης» πλήγμα, για το οποίο φέρεται να είχε ενημερώσει τους συμμάχους του, αλλά δεν επιβεβαιώνει επισήμως.

Το τι ακριβώς συνέβη στο Ισφαχάν δεν είναι ακόμα σαφές, καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή τη στιγμή να τραβήξει το σχοινί και να οδηγήσει τα πράγματα σε περιφερειακό πόλεμο (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας είναι μία «προσεχτικά σχεδιασμένη χορογραφία», η οποία επιτρέπει σε Ισραήλ και Ιράν να στέλνουν τα μηνύματά τους (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), χωρίς να κλιμακώνουν σε βαθμό που να σημάνουν παγκόσμιο συναγερμό.

Τα 6 δεδομένα:

  1. Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ήταν επίθεση με μικρά drones, που αναχαιτίστηκε πλήρως. Ορισμένα μέσα μάλιστα μεταδίδουν ότι τα περί επίθεσης ήταν… φήμες.
  2. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πάντως ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε βαλλιστικό πύραυλο τα ξημερώματα στο Ισφαχάν του Ιράν.
  3. Το Ισφαχάν είναι μία καθοριστικής σημασίας και υψηλού συμβολισμού περιοχή, αφού φιλοξενεί όπου βρίσκονται πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
  4. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως το Ισραήλ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη για το τι μπορεί να κάνει – εφόσον το αποφασίσει – αποφεύγοντας, ωστόσο, ένα σκληρό χτύπημα που θα προκαλούσε περιφερειακό πόλεμο.
  5. Το κρατικό πρακτορείο της Συρίας, SANA, μετέδωσε ότι το Ισραήλ έπληξε στόχους στο έδαφος της χώρας.
  6. Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε προσωρινά, με άνοδο μεγαλύτερη του 4%, πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια έχασε το σύνολο των κερδών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ