Τα ψεύτικα λόγια Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη για τις πυρκαγιές: 9 δηλώσεις – 9 διαψεύσεις

Από το avgi.gr:

Φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε (24 Μαΐου) ότι «τουλάχιστον στην Αττική» θα περιοριστούν οι πυρκαγιές. Και από τότε κάηκαν η Βαρυμπόμπη, το Τατόι, τα Βίλια, η Πάρνηθα, οι περιοχές της Κερατέας, το Κρυονέρι, οι Αφίδνες, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Δροσοπηγή, η βορειοανατολική και η δυτική Αττική.

Πολλές από τις φωτιές ήταν αναζωπυρώσεις και ξέφυγαν με ανέμους 1 έως 3 μποφόρ… Αύριο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στην προ ημερησίας στη Βουλή γιατί απέτυχε. Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση -όσο και αν την αποφύγει μιλώντας για το προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια το κράτος είναι «γαλάζιο» σε όλες του τις εκφάνσεις: στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, στην Περιφέρεια Αττικής, στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της περιοχής. Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε δικό της νόμο για την πολιτική προστασία απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος και ο σχεδιασμός Μητσοτάκη ξεκίνησε να εφαρμόζεται από φέτος. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε…

Η αντιπυρική περίοδος το 2021 ξεκίνησε νωρίς, στα μέσα Μαΐου, και έπιασε την κυβέρνηση στον ύπνο (ήμασταν… άτυχοι, έλεγε τότε ο Νίκος Χαρδαλιάς). Στα Γεράνεια κάηκαν 71.310 στρέμματα δάσους, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους περιοχές εντός της Αττικής. Και αρχίζει το γαϊτανάκι των ψεμάτων.

* 24 Μαΐου: Λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε στην Πολιτική Προστασία και διαβεβαίωσε: «η συνεργασία (κρατικού μηχανισμού – Πυροσβεστικής) θα είναι άψογη ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε».

Μέτρα για Τατόι, Ιπποκράτειο Πολιτεία

* 15 Ιουνίου: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι έχουν ληφθεί μέτρα ειδικά για το Τατόι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία: «Η Επιχείρηση Δρυάδες της Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, σε όλη την Ελλάδα, για τον προληπτικό καθαρισμό εύφλεκτης ύλης και τη διάνοιξη δασικών δρόμων και διόδων πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε 18 περιοχές της Αττικής με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, όπως είναι το Τατόι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, και σε άλλες περιοχές της χώρας, αυτό λοιπόν εγγράφεται σε αυτή ακριβώς τη νέα αντίληψη, τη νέα προσέγγιση πρόληψης και ετοιμότητας, συνεργασίας και άμεσης απόκρισης». Δύο μήνες μετά Τατόι και η Ιπποκράτειος Πολιτεία έχουν καεί.

Τα σχέδια λειτουργούν «υποδειγματικά»

* 15 Ιουνίου: Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ν. Χαρδαλιάς υποστηρίζει ότι ο νέος σχεδιασμός είναι η άμεση επέμβαση στη φωτιά. Μιλά για «έναν σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί. Στην προσπάθεια αυτήν κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα». Λόγια του αέρα.  Όσο για τα εναέρια μέσα, η απάντηση ότι υπάρχουν, αλλά οι πολίτες δεν τα βλέπουν λύνει απορίες.  Όπως και η ομολογία ότι από τα 74 επιχειρούν ταυτόχρονα τα 20…

* 3 Αυγούστου: Καίγεται η Βαρυμπόμπη (με ανέμους 2-3 μποφόρ!), αλλά οι υπουργοί αλληλοσυγχαίρονται. Μιχ. Χρυσοχοΐδης: «Οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά». Την επομένη η φωτιά που είχε κάψει τη Βαρυμπόμπη αναζωπυρώθηκε στις Αδάμες και έκαψε τη βορειοανατολική Αττική.

* 4 Αυγούστου: «Υποδειγματικά» τα είδε και ο πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα, ενώ η Αττική ακόμα καιγόταν! «Το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» ανέφερε έχοντας τα χέρια στις τσέπες όταν επισκέφθηκε το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά όχι τις καμένες περιοχές.

* 5 Αυγούστου: Ο πρωθυπουργός (μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη) επιθεώρησε τα μέτρα προστασίας στο Τατόι. Το πρωί της 6ης Αυγούστου τα κτήματα είχαν καεί…

Κρύβουν τα λάθη τους

* 9 Αυγούστου: Τι κατάλαβε ο πρωθυπουργός; Ότι υπήρχαν «πλήρη σχέδια εκκένωσης» (αλλά όχι πυρόσβεσης), «επαγγελματισμός από την Πολιτική Προστασία» και ότι χρειάζεται συγγνώμη για «τις όποιες αδυναμίες» και τις «τυχόν αστοχίες» που «θα εντοπιστούν» (διάγγελμα 9ης Αυγούστου). Το ποιες αδυναμίες και αστοχίες υπήρξαν δεν το είπε ούτε τότε ούτε έως σήμερα. Δεν το λέει ούτε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

* 19 Αυγούστου: Γιώργος Οικονόμου: «Όποιος δρα κάνει και λάθη». Πάλι δεν λένε ποια λάθη διαπίστωσαν.

* 19 Αυγούστου: Και μετά ακολουθεί ο αυτοθαυμασμός. Γ. Οικονόμου: «Οι επιδόσεις μας σε κρίσιμα μέτωπα στο παρελθόν είχαν και έχουν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες».

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ