Τα συμπεράσματα από τη δικογραφία που «καίνε» την Πισπιρίγκου

Γιατροί και νοσηλευτές «καίνε» τη Ρούλα Πισπιρίγκου, συνδέοντάς την ευθέως με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας. Όλες οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, την οποία έχει στα χέρια της η «Ζούγκλα», αποκαλύπτουν ότι το μοναδικό πρόσωπο που βρισκόταν κοντά στο άτυχο παιδί ήταν η 33χρονη μητέρα του, η οποία είχε αναλάβει να του χορηγεί τα φάρμακα, κάποια από τα οποία είχε η ίδια στην κατοχή της.


Στα χέρια της Ρούλας Πισπιρίγκου τα φάρμακα της Τζωρτζίνας

Επικαλούμενη ότι η φαρμακευτική αγωγή που θα έπρεπε να παίρνει η Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ήταν σχεδόν ίδια με εκείνη που είχαν ήδη συστήσει οι προηγούμενοι θεράποντες ιατροί, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε στην κατοχή της τα φάρμακα και τα χορηγούσε στο παιδί! Έτσι, είχε τη δυνατότητα να ανοίγει την τσάντα της και να δίνει στην Τζωρτζίνα η ίδια τα φάρμακα, χωρίς να μπορεί να την ελέγξει κανείς!!! Με τη σιγουριά, άλλωστε, που της έδινε το μονόκλινο δωμάτιο το οποίο είχε επιδιώξει να έχει στο νοσοκομείο, αλλά και το ότι δεν υπήρχαν σε αυτό κάμερες, η 33χρονη μπορούσε να διασφαλίσει πως κανένας δεν θα άνοιγε ποτέ την τσάντα της.

Σε «άβατο» είχε μετατρέψει η Ρούλα Πισπιρίγκου το δωμάτιο νοσηλείας της Τζωρτζίνας

Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε δημιουργήσει το δικό της «βασίλειο» στο δωμάτιο του νοσοκομείου, τις τελευταίες δραματικές μέρες ζωής της Τζωρτζίνας. Το δωμάτιο του Παίδων όπου νοσηλευόταν η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε μετατραπεί σε άβατο για όλους, πλην της μητέρας, η οποία χρησιμοποιούσε ακόμη και την τουαλέτα του δωματίου για να είναι συνεχώς κοντά στο παιδί. Η ίδια, άλλωστε, είχε ζητήσει να μείνει με την κόρη της σε μονόκλινο δωμάτιο, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως την ενημέρωσε ο εφημερεύων γιατρός «λόγω της κατάστασης του παιδιού».

Έτσι, η 33χρονη μητέρα μπορούσε ανενόχλητη να χορηγεί τα φάρμακα του παιδιού στην ποσότητα που εκείνη ήθελε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό που διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, «κάποια από τα φάρμακα που θα λάμβανε θα του χορηγούνταν ενδοφλέβια και κάποια άλλα από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτισή του. Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε τα φάρμακα από τη γαστροστομία να τα χορηγεί η ίδια στην κόρη της. Επιπλέον, τα φάρμακα που θα χορηγούνταν από τη γαστροστομία τα είχε ήδη στην κατοχή της (η Πισπιρίγκου)».

Και μόνο όταν η κατάσταση της 9χρονης χειροτέρευσε, παρουσιάζοντας συχνά κρίσεις, ανέλαβαν να χορηγούν τα φάρμακα οι νοσηλεύτριες. «Εξαιτίας αυτών των επεισοδίων διακόπτεται εκ νέου η σίτιση από τη γαστροστομία και δίνεται εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει η Πισπιρίγκου να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας και τη χορήγησή τους να την κάνει, πλέον, αποκλειστικά και μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό».

Ο Μάνος Δασκαλάκης κλείδωσε το δωμάτιο

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως τους ίδιους φόβους για τυχόν… κλοπές στο δωμάτιο του νοσοκομείου που επικαλέστηκε η 33χρονη μητέρα «μοιραζόταν» και ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος κλείδωσε το δωμάτιο όταν χρειάστηκε να συνοδεύσουν την Τζωρτζίνα για να υποβληθεί σε εξετάσεις. «Κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, επειδή το παιδί μαζί με τους γονείς του, που το συνόδευαν, έπρεπε να αλλάξει όροφο, ο πατέρας της Γεωργίας ζήτησε από το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής το κλειδί της πόρτας του θαλάμου προκειμένου να τον κλειδώσει, καθώς μέσα σε αυτόν είχαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και φοβόταν τυχόν κλοπή τους. Αφού τον κλείδωσε επέστρεψε το κλειδί, το οποίο ξαναζήτησε όταν γύρισαν στον θάλαμο, μετά το πέρας των εξετάσεων».

Λόγω κεταμίνης όλα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας

Την ίδια ώρα, όμως, η κατάσταση της υγείας της άτυχης Τζωρτζίνας χειροτέρευε παρουσιάζοντας απανωτά επεισόδια, τα οποία χωρίς αμφιβολία το διαβιβαστικό της Αστυνομίας συνδέει με τη χορήγηση της κεταμίνης, στην οποία άλλωστε οφείλεται ο θάνατός της.

«Η Γεωργία, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο που οδήγησε στην πρώτη ανακοπή, εμφάνισε όλες τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση κεταμίνης, όπως αυτές αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα: άπνοια, η οποία οδήγησε σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή, ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, σπασμοί, ναυτία και έμετοι».

Αν και οι γιατροί ήταν απόλυτα βέβαιοι πως είχαν «θωρακίσει» το παιδί έναντι του κινδύνου καρδιακής ανακοπής τοποθετώντας του απινιδωτή, εν τούτοις έβλεπαν τις συνεχείς κρίσεις που αυτό παρουσίαζε, πάντα, στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν και ποτέ στη ΜΕΘ!

Ο απινιδωτής θα εμπόδιζε τυχόν καρδιακή ανακοπή

Αξιολογώντας το προανακριτικό υλικό, οι αστυνομικοί παρουσιάζουν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν:

Η Γεωργία υπέστη μια αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή (στο Καραμανδάνειο), δηλαδή ουσιαστικά έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διακομίστηκε στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής. Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή.

Παρ’ όλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» η Γεωργία υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της, παρά τη λειτουργία του απινιδωτή.

Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές, όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές.

Αρνητικός ο γονιδιακός έλεγχος

Στο Ωνάσειο της έγινε γενετικός έλεγχος και για τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειες και αρρυθμιογόνα ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα και κατά τον έλεγχο των 839 γονιδίων που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο παιδιών.

Ούτε η επιληψία επιβεβαιώθηκε

Ενώ η νευρολογική της κατάσταση ήταν σοβαρή, τα επεισόδια που εμφάνιζε, τα οποία δεν ήταν τυπικά επεισόδια επιληψίας, αλλά και η πολύωρη ηλεκτροεγκεφαλική καταγραφή που της έγινε, δεν επιβεβαίωσαν επιληψία. Παρότι δεν είχε επιβεβαιωθεί επιληψία, λάμβανε προληπτικά και αντισπασμωδική αγωγή, για να είναι καλύτερα προστατευμένη από πιθανό επιληπτικό επεισόδιο.

Επιπλέον, ακόμη και αν ήταν πολύ πιθανό ένα παιδί με τη νευρολογική εικόνα της Γεωργίας να καταλήξει από πολυάριθμες ιατρικές αιτίες (εισρόφηση, πνευμονία, λοιμώξεις κ.λπ.), όλες αυτές οι αιτίες θα εντοπίζονταν κατά τη νεκροτομή του, ωστόσο από τη νεκροτομή δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε και δεν προέκυψε αιτία θανάτου.

Αιφνίδια και ραγδαία η ανακοπή

· Το ανακοπτικό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατό της την 29η/1/2022, εξελίχθηκε ραγδαία. Υπήρξε δηλαδή μια απότομη μετάβαση σε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός, που ήταν η καταστροφή του μυοκαρδίου. Η μετάβαση όμως από μια φυσιολογική κατάσταση σε μια παθολογική, υπό τις συνθήκες που βρισκόταν η Γεωργία, δηλαδή υπό ιατρική παρακολούθηση και μέσα σε νοσοκομείο, θα παρουσίαζε προειδοποιητική φάση και εξέλιξη, κάτι το οποίο δεν συνέβη στην περίπτωσή της, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της.

Παρούσα πάντα στα επεισόδια της Τζωρτζίνας η μητέρα της

Όλα τα επεισόδια της Γεωργίας στο Π.Γ.Ν. Πατρών παρουσιάζονταν όταν νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική, στην οποία τη συνόδευε όλο το 24ωρο η Πισπιρίγκου. Αντιθέτως, όταν το παιδί μεταφερόταν στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου για παρακολούθηση, όπου η πρόσβαση ήταν περιορισμένη, δεν εμφάνισε κανένα επεισόδιο.

Το ίδιο συνέβη και κατά τη νοσηλεία της σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των 25 ημερών που νοσηλευόταν στη Μ.Ε.Θ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με περιορισμένη πρόσβαση συνοδών και συνεχή παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (ακόμη και στα επισκεπτήρια), δεν εμφάνισε κανένα επεισόδιο, πλην ενός (την περίοδο όμως που συνέβη αυτό, το παιδί είχε μικροβιακή λοίμωξη, απότοκη της μακράς νοσηλείας της στη Μ.Ε.Θ. του Π.Γ.Ν. Πατρών).

Αντιθέτως, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», όπου νοσηλεύτηκε για μόλις τέσσερις ημέρες, από το δεύτερο κιόλας 24ωρο ξεκίνησαν τα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου, που οδήγησε στην καρδιακή ανακοπή. Όλες τις ημέρες νοσηλείας της στο Παίδων ήταν μαζί της, όλο το 24ωρο, η Πισπιρίγκου, εκτός του πρώτου 24ώρου που συνόδευε τη Γεωργία και ο πατέρας της.

Τοξικολογική εξέταση: Εξωγενής η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας

Από όλα τα παραπάνω και χωρίς το αποτέλεσμα της τοξικολογικής εξέτασης συνάγεται σχετικά ασφαλώς το συμπέρασμα ότι η καρδιακή ανακοπή της Γεωργίας, που οδήγησε στον θάνατό της, πιθανότατα οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα.

Υψηλή συγκέντρωση κεταμίνης

Αυτό επιβεβαιώθηκε, τελικά, πλήρως από την τοξικολογική εξέταση που διενεργήθηκε στο μεταθανάτιο αίμα της Γεωργίας, στο οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη της φαρμακευτικής ουσίας «κεταμίνη», σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 μg/ml).

Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να αναζητήσουν πληροφορίες για τη θανατηφόρα ουσία εξαιτίας της οποίας έφυγε από τη ζωή η άτυχη Τζωρτζίνα.

Όπως αναφέρουν, ο θάνατος της Γεωργίας Δασκαλάκη επήλθε συνεπεία «θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε η ύπαρξη της φαρμακευτικής ουσίας «κεταμίνη», σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 μg/ml). Η συγκέντρωση αυτή είναι στο εύρος των συγκεντρώσεων του φαρμάκου σε δείγματα μεταθανάτιου αίματος θανατηφόρων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση κεταμίνης.

Η κεταμίνη ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αναισθησίας. Συνήθως χρησιμοποιείται στις Μ.Ε.Θ. από τους εντατικολόγους και τους αναισθησιολόγους.

Επιπλέον, έχει χρήσεις και στην Κτηνιατρική, ενώ λόγω της παραισθησιογόνου δράσης της χρησιμοποιείται από χρήστες ναρκωτικών με τις ονομασίες «Special-K», «Κ», «Vitamin K», «KitKat» κ.ά.

Ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι: άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χρήση, 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χρήση, 5-10 λεπτά ενδορινικά και 15-20 λεπτά με λήψη από του στόματος.

· Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, έμετοι κ.λπ.

Η ψυχραιμία της μητέρας

Όταν η Γεωργία εκδήλωσε το επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατό της, η Πισπιρίγκου ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη. Δεν έτρεξε για να βρει κάποιον γιατρό ή νοσηλευτή, ούτε φώναξε για βοήθεια. Πήγε περπατώντας στη «Στάση» των νοσηλευτών και σίγουρα η εικόνα της δεν παρέπεμπε σε μητέρα που το παιδί της κάνει κάποιο επεισόδιο. Πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια είχε χάσει στο παρελθόν άλλα δύο παιδιά.

Τα τελευταία κρίσιμα λεπτά της μικρής Τζωρτζίνας τίποτα δεν πρόδιδε την αγωνία της μητέρας της, η οποία «χαμηλόφωνα» απευθύνθηκε στη νοσηλεύτρια, λες και επρόκειτο να ζητήσει την αλλαγή σεντονιών.

Λίγο πριν την 14:30, μία από τις νοσηλεύτριες της πρωινής βάρδιας, η οποία βρισκόταν στη Στάση των νοσηλευτών (Στάση των νοσηλευτών ονομάζεται ένα ανοιχτό γραφείο με τζάμι και πάγκο εργασίας, στο μέσον περίπου του διαδρόμου της κλινικής, στο οποίο στέκονται οι νοσηλευτές όταν δεν έχουν επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών. Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στη μέση της κλινικής και είναι «ανοιχτό» προκειμένου να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση οποιοσδήποτε χρειάζεται τη βοήθεια νοσηλευτή) αντιλήφθηκε την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας, ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν την εντύπωση στη νοσηλεύτρια ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά της για να μετακινήσουν το παιδί (υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια, της είπε κάτι χαμηλόφωνα, το οποίο η τελευταία δεν κατάλαβε. Όταν τελικά κατάλαβε ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσε άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό (η οποία βρισκόταν στο γραφείο της, δίπλα από τη «Στάση» των νοσηλευτών) και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στον θάλαμο της Γεωργίας.

Κατά την είσοδό τους στον θάλαμο είδαν ότι το παιδί είχε στροφή κεφαλής στα αριστερά, περιστοματική κυάνωση, και ήταν απνοϊκό με βραδυκαρδία, ενώ τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι από το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο στο παιδί δεν ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούγεται σε περίπτωση που το οξυγόνο και οι σφύξεις πέσουν κάτω από το προκαθορισμένο όριο.

· Έγινε αμέσως έναρξη ΚΑΡΠΑ και κλήθηκαν οι ιατροί της Μ.Ε.Θ., οι οποίοι έφτασαν στον θάλαμο σε περίπου τρία λεπτά (η Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου βρίσκεται στον από πάνω ακριβώς όροφο). Το παιδί διασωληνώθηκε, ενώ συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ για περισσότερο από μία ώρα.

· Την 15:50 ώρα της 29ης/1/2022 η Γεωργία κατέληξε.

Μόνη η μητέρα στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας τα τελευταία 20 λεπτά

Αναφορικά με τον ακριβή χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης. Το χρονικό εύρος ποικίλλει από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά, ανάλογα με την οδό χορήγησης. Όπως όμως προέκυψε, ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μαζί με τη Γεωργία στον θάλαμό της τα τελευταία 20 λεπτά της ζωής της (μέγιστος χρόνος έλευσης του θανάτου) πριν ειδοποιηθούν οι γιατροί για το επεισόδιο που έκανε (και που οδήγησε στον θάνατό της) ήταν η Πισπιρίγκου.

Συγκεκριμένα, τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφθηκε τον θάλαμο της Γεωργίας ήταν περίπου μία ώρα πριν την εκδήλωση του επεισοδίου. Εκτός αυτού, όμως, κανείς γιατρός ή νοσηλευτής δεν χορήγησε κεταμίνη στη Γεωργία καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Οι αστυνομικοί, χωρίς περιστροφές, τονίζουν: «Από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Γεωργίας Δασκαλάκη επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ από τη στιγμή της χορήγησης, και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της Πισπιρίγκου Σωτηρία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές συνεννοήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με Τσίπρα για το νέο κόμμα της διαπλοκής

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Η...

Ο Άρης Πορτοσάλτε τσίριζε στον ΣΚΑΪ: Αφήστε ήσυχους τους πλούσιους, να τα πάρετε από αλλού (vid)

Η Πυθία καταγράφειΧρειάζεται να σχολιάσω κάτι; Δεν χρειάζεται. Δείτε...

Εντολή Μαξίμου σε δημοσκόπους: Όχι πάνω από 20% στο ΠΑΣΟΚ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...