Τα πρόσωπα-κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ για περιφέρειες και δήμους – Η μεγάλη «τρύπα» στην Αθήνα

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές απέχουν λιγότερο από δυόμισι μήνες και στην Κουμουνδούρου, οι διαβουλεύσεις να είναι συνεχείς.

Τα πρόσωπα-κλειδιά για τις πιο πολλές περιφέρειες έχουν ανακοινωθεί, όπως και για τους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας, με τις τελευταίες εκκρεμότητες να κλείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, πάντως, αναμένεται να κλείσει και η μεγάλη «τρύπα» με την υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας.

Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών δήμαρχος στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη. Μάλιστα, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη συσπείρωση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Κουρέτα στη Θεσσαλία, Ζεμπιλιάδου στη Δ. Μακεδονία

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως υπάρχουν συγκλίσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη σε δύο περιφέρειες. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει τον Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής του ανεξάρτητου περιφερειακού συνδυασμού Πρωτοβουλία. Ο ίδιος το 2019 είχε συμμετάσχει ξανά στις περιφερειακές εκλογές, ενώ το 2006 ήταν υποψήφιος νομάρχης Λάρισας με τη στήριξη του Συνασπισμού. Η δεύτερη περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα στηρίξει πρόσωπο που υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής του συνδυασμού Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία.

Ο Μανώλης Μάκαρης στην Πελοπόννησο

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την υποψηφιότητα του γιατρού-καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη, διευθυντή στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας και εκλεγμένου στο Δ.Σ. του Σωματείου Ιατρών ΕΣΥ του Ιατρικού Συλλόγου και του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, με αρκετές «μάχες» στην πλάτη του για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει δήμαρχος Παλλήνης, ενώ ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες στην Καλαμάτα.

Νησιά Αιγαίου και Ιονίου

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε το «χρίσμα» στη Χρύσα Καραγιάννη. Είναι πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, καθώς και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ. της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ρόδου και του Συλλόγου «Ροδαυγή» για παιδιά που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη μάχη των περιφερειακών εκλογών ως επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ μπήκε εκ νέου ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Στην Κρήτη, στην αυτοδιοικητική μάχη μπαίνει και ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην δήμαρχος του Λιμένα Χερσονήσου Ηρακλείου, προερχόμενος από την Προοδευτική Συμμαχία Σπύρος Δανέλλης.

Στέφος στην Ήπειρο, Γκλέτσος στη Στερεά

Στην Περιφέρεια Ηπείρου υποψήφιος περιφερειάρχης με την αυτοδιοικητική παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών θα είναι ο Γιάννης Στέφος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα Ιωάννινα. Στη Στερεά Ελλάδα υποψήφιος με την Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση θα είναι ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας και περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκλέτσος.

Υποψήφιοι για τους μεγάλους δήμους

Στην Κεντρική Επιτροπή που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, για τον Δήμο Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πρόσωπο του αγωνιστή της Αριστεράς και της Αυτοδιοίκησης, πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και Νήσων Γιώργου Γαβρίλη. Στον Δήμο Περιστερίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει τη στήριξή του στον «μπαρουτοκαπνισμένο» και κατά γενική ομολογία πετυχημένο αυτοδιοικητικό Ανδρέα Παχατουρίδη, ενώ στον Δήμο Πάτρας υποστηρίζεται η υποψηφιότητα του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βασίλη Αϊβαλή με την παράταξη Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι. Στη Λάρισα η Κουμουνδούρου στηρίζει τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη. Στο Αγρίνιο υπενθυμίζεται ότι τη στήριξη του κόμματος έχει πάρει ο δικηγόρος Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Την ίδια ώρα, αναπάντητο ερώτημα παραμένει η υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας, με το όνομα του πρώην καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Μάλιστα, τριμελής επιτροπή θα επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του. Στο τραπέζι, πάντως, παραμένουν οι εναλλακτικές των Κώστα Ζαχαριάδη και Νίκου Φίλη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ