Τα νοσοκομεία αποδεκατίζονται από προσωπικό και η κυβέρνηση αντί για προσλήψεις μειώνει την καραντίνα

Εκτός ορίων λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να στέλνει νοσούντες υγειονομικούς να περιθάλπουν ασθενείς, είτε COVID είτε μη COVID, καθώς οι μέρες καραντίνας έχουν μειωθεί στις 5 και η σύσταση είναι να πηγαίνουν για δουλειά ακόμα και με «ήπια συμπτώματα»!

Μετά από κάθε εφημερία στα νοσοκομεία δεκάδες υγειονομικοί βγαίνουν εκτός υπηρεσίας, θετικοί στον κορωνοϊό, με τη διασπορά να έχει εκτιναχθεί και την ΠΟΕΔΗΝ να υπολογίζει πριν από μερικές μέρες ότι νοσούν πάνω από 2.000, οι οποίοι προστίθενται στους πάνω από 6.000 στα δημόσια νοσοκομεία που είναι σε «αναστολή» επειδή παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Συνεχίζεται δε η αντίφαση, ενώ οι αναστολές παραμένουν σε ισχύ με τη δικαιολογία ότι οι ανεμβολίαστοι διαδίδουν τον ιό, η κυβέρνηση και οι διοικήσεις να επιβάλλουν σε νοσούντες με COVID να εργάζονται μέσα στις κλινικές, ώστε αυτές να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, που απειλεί με μπλακάουτ τα δημόσια νοσοκομεία, γίνονται ακόμα πιο επίκαιρες οι διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 6% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ουρές της ταλαιπωρίας σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς να «απαντούν» ότι «αν βάζεις βαθιά τον στυλεό στη μύτη» το self test μετατρέπεται σε rapid, αλλά και με ψέματα ότι «το ΕΣΥ δεν πιέζεται».

Ευαγγελισμός: Καταγγέλλουν ότι τους πιέζουν να μην κάνουν τεστ!

Στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, μέχρι χτες το πρωί – πριν λήξει η εφημερία – είχε πάνω από 300 προσελεύσεις ασθενών COVID. Τουλάχιστον 150 ασθενείς COVID νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες και η πληρότητα στη ΜΕΘ είναι στο 100%, με 16 διασωληνωμένους να παραμένουν εκτός εντατικής.

Πάνω από 200 είναι οι εργαζόμενοι που απουσιάζουν από τα πόστα τους, δημιουργώντας ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας για το υπόλοιπο προσωπικό, που ήδη εδώ και δύο χρόνια – όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία – δουλεύει σε καθεστώς αναστολής αδειών και εντατικοποίησης. Τα τμήματα δουλεύουν οριακά, ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να πάρουν ακόμα και τα ρεπό τους, ενώ από χτες παρουσιαζόταν από ΜΜΕ ως «θετική είδηση» η επιστροφή 35 υγειονομικών μετά την 5ήμερη καραντίνα στα πόστα τους…

Μεταφέροντας μάλιστα καταγγελίες εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», Γιώργος Φερεντίνος, σημείωσε ότι υπάρχει πίεση από προϊσταμένους να μην κάνουν τεστ για κορονοϊό, καθώς αν βγουν θετικοί, τμήματα και κλινικές θα κλείσουν! Ως «λύση» σ’ αυτήν την κατάσταση, η διοίκηση αποφάσισε την απαγόρευση των συνοδών. «Υπάρχουν τμήματα με δύο νοσηλευτές για 70 ασθενείς. 

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση απαίτησε από τους καρκινοπαθείς εξωτερικούς ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους rapid test και να σταθούν σε ουρές προκειμένου να προσέλθουν στον χώρο του νοσοκομείου για την αναγκαία θεραπεία τους. Πάνω από 30 εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι θετικοί στον κορονοϊό και μπαίνουν απλά σε 5ήμερη καραντίνα, για να επιστρέψουν μετά κανονικά στο νοσοκομείο, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι. Την ίδια στιγμή 130 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή επειδή είναι ανεμβολίαστοι και «βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», ενώ μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένεται να απολυθούν πάνω από 300 συμβασιούχοι.

Στο «Αττικόν» η προηγούμενη εφημερία έκλεισε με 600 προσελεύσεις COVID περιστατικών, άλλη μια κλινική – η Αγγειοχειρουργική – μετατράπηκε σε κλινική COVID, και χτες το απόγευμα δεν υπήρχε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ. «Αν χρειαστεί διασωλήνωση κάποιος θα μείνει εκτός εντατικής», είναι η αγωνία των υγειονομικών, οι οποίοι παίρνουν τις γνωστές κυβερνητικές απαντήσεις ότι «όλα βαίνουν καλώς»…

Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας»: Οριακή και επικίνδυνη η λειτουργία των ΜΕΘ

Τα μεγάλα κενά που αντιμετωπίζουν ακόμα και στη λειτουργία των ΜΕΘ καταγγέλλουν με επιστολή τους εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου τις προηγούμενες μέρες σχηματίζονταν ατελείωτες ουρές για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. 

Σε κείμενο που υπογράφεται από όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και το οποίο απευθύνεται προς τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Αγίου Ανδρέα», αλλά και την 6η ΥΠΕ, επισημαίνεται ότι η λειτουργία των Μονάδων είναι πολύ κάτω του ορίου ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την επίλυσή του, με ευθύνη διοίκησης, 6ης ΥΠΕ και κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για την Α’ ΜΕΘ (γενική), από τα 17 άτομα (μαζί με την προϊσταμένη και την υπεύθυνη τμήματος) που εργάζονται σήμερα, 4 νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει από προχτές και απομένουν 11 για να καλύψουν τις ανάγκες 7 ασθενών, ενώ θα έπρεπε να είναι συνολικά τουλάχιστον 21! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από τους 11 έχουν απομείνει τις τελευταίες μέρες 8, καθώς 3 νοσούν από κορονοϊό!

Στη ΜΕΘ COVID, δυναμικότητας 9 ασθενών, το μέχρι πρότινος υπάρχον προσωπικό απαρτιζόταν από 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της υπεύθυνης. Από προχτές έχουν αποχωρήσει 3 νοσηλευτές και απομένουν 16, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 27!

Οι αποχωρήσεις του προσωπικού γίνονται γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα και μέχρι τότε πρέπει να τους αποδοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες που μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει. Κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται 50 μέρες ρεπό, αδειών, αργιών κ.λπ., που φτάνουν έως την «κάλυψη» των συμβάσεών τους.

«Παρά και τη σχετική πρόσφατη παρέμβασή μας στη διοίκηση, το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύθηκε, απεναντίας επιδεινώθηκε», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου και υπογραμμίζεται ότι την ίδια ώρα το νοσοκομείο δέχεται ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Καταγγέλλοντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και για το προσωπικό, που είναι αναγκασμένο να εργάζεται με κόπωση και περαιτέρω κούραση, σωματική και ψυχολογική, καυτηριάζουν:

«Οι διοικούντες και γενικά όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ΜΕΘ δεν είναι ένα αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, αλλά ένας οργανισμός που αποτελείται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Την ίδια ώρα τα προβλήματα εντείνονται από το γεγονός ότι τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι στο ίδιο νοσοκομείο νοσούσαν μέχρι χτες από κορονοϊό, και άλλοι 88 παραμένουν σε αναστολή από τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η διοίκηση απαιτεί από το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να εργαστεί πέραν του ωραρίου (και στις ΜΕΘ) και να υλοποιεί κατά γράμμα τα πρωτόκολλα – λάστιχο του ΕΟΔΥ, καλώντας στην εργασία εργαζόμενους που έχουν μέλη της οικογένειάς τους (παιδιά, συζύγους) νοσούντα με κορονοϊό, χωρίς καν να έχουν λάβει τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ τους. Αντίστοιχα, καλούνται και όσοι νοσούν με «ελαφρά συμπτώματα» από κορονοϊό, δυσχεραίνοντας την κατάσταση τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ902.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ