Τα μηνύματα Τσίπρα και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές

Σε ετοιμότητα για εκλογές ανά πάσα στιγμή βρίσκεται η Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι υπό την πίεση της ραγδαίας φθοράς του, ο πρωθυπουργός μπορεί και να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. “Προκρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη την προσφυγή στη λαϊκή κρίση το συντομότερο δυνατόν” ανέφερε άλλωστε σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” ο Αλέξης Τσίπρας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πέρασε απαρατήρητο το… γεγονός πως κατά την ομιλία του στη Βουλή και στη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να πει ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία κάτι που συνήθιζε μέχρι πρότινος να υπερτονίζει και μάλιστα επιχειρηματολογώντας ότι τού δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες να προσφύγει στις κάλπες αλλά εκείνος δεν το επέλεξε. 


Βεβαίως λίγες ώρες αργότερα μιλώντας σε κομματικά στελέχη του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί τετραετίας όμως με βάση τα όσα ανέφερε στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβεβαιώσει τα περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του. Άλλωστε και η επίσπευση των ανακοινώσεων για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ερμηνεύεται ως μία αμιγώς προεκλογική κίνηση σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να απευθυνθεί πρωτίστως στο δικό της εκλογικό κοινό, δηλαδή τους μεγαλοϊδιοκτήτες.


Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου αισθάνεται ότι χάνει έδαφος κάτω από το πόδια του κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Pulse και της Prorata που πέραν της πρόθεσης ψήφου αποτυπώνουν την εντονότατη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία της κοινής γνώμης για τα πρόσφατα γεγονότα που συνόδευσαν την κακοκαιρία αλλά και για άλλα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας. Όπως για παράδειγμα για την ακρίβεια για την οποία η κυβέρνηση οδηγείται από τη μία αστοχία στην άλλη με αποκορύφωμα τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη πως δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν μόνο οι πλούσιοι!


Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αμφισβητεί ότι οι δημοσκοπήσεις συνολικά αποτυπώνουν την πραγματικότητα και σχολιάζει: “Υπάρχει ένα θεματάκι με την αξιοπιστία των μετρήσεων. Και δεν αναφέρομαι στο δημόσιο χρήμα, που κατά καιρούς επενδύεται για να αναδειχτεί δημοσκοπικός θριαμβευτής ο κ. Μητσοτάκης. 


Αλλά για τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να εκτιμούν με ακρίβεια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως να έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δημογραφικά και κοινωνικά, ενός τμήματος των ψηφοφόρων μας. Σε κάθε περίπτωση το ασφαλέστερο κριτήρια της ακρίβειας των δημοσκοπήσεων, είναι πάντοτε η κάλπη”.


Εκ παραλλήλου παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν πως τα ποσοστά της κυβέρνησης δείχνουν πως το “όνειρο” της αυτοδυναμίας είναι πολύ μακρινό για τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που τον αναγκάζει να αναθεωρήσει και την στρατηγική του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Έτσι, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει πλέον να επιτίθεται -λένε στην Κουμουνδούρου- και στο ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία του, κάτι που διαπιστωμένα ξεκίνησε μετά την απόφασή της να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. 


Και συνεχίστηκε όταν φρόντισε να διαχωρίσει τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση της Novartis σε αυτά που προέρχονται από τη ΝΔ και εκείνα από το ΠΑΣΟΚ ζητώντας τη “συγγνώμη” του ΣΥΡΙΖΑ για τα γαλάζια στελέχη που κατονόμασε. Κάτι που ως γνωστόν προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου και αργότερα και του ίδιου του ΚΙΝΑΛ που με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης παίρνει κομμάτι του κέντρου που μέχρι πρότινος προτιμούσε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.


Πάντως σε ό,τι αφορά τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει: “Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο ισχύει ότι προσελκύει οριζόντια και ισόποσα ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι για μας αντίπαλος είναι μόνο “η Δεξιά και ο κύριος Μητσοτάκης, θα δεχόμουν χωρίς κανέναν φόβο έναν “ανταγωνισμό προόδου” με το ΚΙΝΑΛ.”
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αξιολογώντας τα νέα δεδομένα θα συνεχίσει την κλιμάκωση της στάσης του με κυρίαρχο αίτημα την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει και τη δυναμική που τού έδωσε η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στη διαδικασία “για να φύγει η κυβέρνηση” καλεί για τη συνδρομή όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών πολιτών αλλά και των δημοκρατικών εκείνων δυνάμεων που προσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο. Πρακτικά επομένως θα επαναλαμβάνει ότι αργά ή γρήγορα το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι με τη δημοκρατική παράταξη ή με τη δεξιά αλλά και να εγκαταλείψει τον στρογγυλεμένο λόγο των ίσων αποστάσεων.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει στην πορεία προς το Συνέδριο (οριστικοποιήθηκε για το διάστημα 14-17 Απριλίου) με περιοδείες και ομιλίες στην περιφέρεια επαναλαμβάνοντας ότι ένας είναι ο αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ , η δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Ήδη την Παρασκευή περιόδευσε στη Νίκαια όπου δεκάδες πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευση και την οργή τους για την κατάσταση που βιώνουν με το τεράστιο κύμα ακρίβειας να έχει σαρώσει τα πάντα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ