Τα εσωτερικά προβλήματα και οι εξωτερικοί κίνδυνοι τρομοκρατούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τα εσωτερικά προβλήματα και οι εξωτερικοί κίνδυνοι τρομοκρατούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και δημιουργούν ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, το οποίο ουσιαστικά δεν αφήνει περιθώρια για μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.

Τα εσωτερικά προβλήματα και οι εξωτερικοί κίνδυνοι τρομοκρατούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας και δεν κρύβει την ανησυχία της για τις πιθανές εξελίξεις, αλλά και τον φόβο της για κλιμάκωση της σύρραξης σε μια πραγματική «μπαρουταποθήκη» του πλανήτη.

Αν και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν έχει προκαλέσει (ακόμα) μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, εντούτοις, η αβεβαιότητα που προκαλεί η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η αναμονή για τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή στο Ριάντ στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ταυτόχρονα το ECOFIN, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των «27», σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει έχοντας στην ατζέντα του και τη μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., θέμα που «καίει» τη χώρα, καθώς η Ελλάδα και ο συνολικά ο ευρωπαϊκός Νότος πιέζουν για ένα πιο «χαλαρό» Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφή τουλάχιστον τρία πράγματα:

● Πρώτον, ότι, όσο κι αν μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί δραματικά, πάντα υπάρχει ο κίνδυνός να υπάρξουν πολύ αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία.

● Δεύτερον, ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια να πλήττει δικαίους και αδίκους, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί ένα «κομπόδεμα», στο οποίο θα προσφύγει προκειμένου να προσφέρει σχετική ανακούφιση στους πολίτες.

● Τρίτον, ότι τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την πολιτική της δημοσιονομικής «σύνεσης», την οποία απαιτούν Κομισιόν και οίκοι αξιολόγησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ