Τέμπη: «Μονοπώλιο» της ΝΔ το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής

«Μονοπώλιο» της ΝΔ το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής. Συγκροτήθηκε σε Σώμα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση εξελέγη προεδρείο, μόνον από βουλευτές της ΝΔ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αίτημα να υπάρξει διακομματικό προεδρείο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί διακομματικό προεδρείο εξέφρασε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν.

Πρόεδρος με 16 θετικές ψήφους και 15 “λευκά” αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο Τάσος Μπαρτζώκας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι εργασίες της θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη από το κανάλι της Βουλής.

Καθημερινές συνεδριάσεις, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα εάν χρειαστεί ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, προτείνοντας ακόμη ο κατάλογος των μαρτύρων που θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, να ξεκινήσει από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση “717” για την τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στην πρόταση του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κωστή Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) και Κώστα Καραμανλή (κακουργηματική απιστία και παράβαση καθήκοντος), ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά να ερευνηθεί η τέλεση τυχόν ποινικών αδικημάτων των κ.κ. Χρήστου Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) και Κώστα Καραμανλή (απιστία και παράβαση καθήκοντος). Με δεδομένη τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι “δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες”, οι προτάσεις αναμένεται να απορριφθούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ