«Τέλος χρόνου» στον ΕΦΚΑ

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έχει τεθεί σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να καταταγούν για την κύρια ασφάλιση, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2024 αυξήθηκαν κατά 3,46%, μετά την προηγούμενη αύξηση της τάξης του 9,6% το περασμένο έτος. Ειδικότερα, για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, η κατώτατη μηνιαία εισφορά θα ανέλθει το 2024 σε 248,23 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της οριζόντιας εισφοράς υπέρ ανεργίας. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι εισφορές κυμαίνονται αναλόγως, με τη 2η κατηγορία να φθάνει τα 295,8 ευρώ και την 6η κατηγορία τα 652,07 ευρώ για το 2024. Για τα πρώτα πέντε έτη των νέων ασφαλισμένων, η μηνιαία εισφορά αυξάνεται στα 142,9 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν στον ΕΦΚΑ την ασφαλιστική κατηγορία τους για το 2024 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ενώ εκείνοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση θα παραμείνουν στην κατηγορία στην οποία ήταν το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι η επιλογή ανώτερων κατηγοριών συνεπάγεται και υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που ασφαλίζεται στην 1η κατηγορία για 35 χρόνια θα λάβει σύνταξη 672 ευρώ, ενώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης θα λάβει 771,5 ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ