Τέλος τα «pass» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Εγκαταλείπει τους πολίτες με την ακρίβεια να καλπάζει

Τελειώνουν φέτος οι παροχές της κυβέρνησης στους ασθενέστερους, όπως η παροχή έκτακτης στήριξης το Πάσχα, τα market pass αλλά και τα fuel pass, από τις υπερβάσεις των κρατικών εσόδων σε σχέση με τον προϋπολογισμό, με απόφαση της κυβέρνησης.

Μπορεί η ακρίβεια να καλπάζει, η τιμή της βενζίνης να αγγίζει στην Αττική τα 2 ευρώ και γενικά η καθημερινότητα των πολιτών να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η κυβέρνησης διακόπτει κάθε παροχή σε όσους έχουν ανάγκη, αποδεικνύοντας αφενός την υποκρισία της απέναντι στα προβλήματα των πολιτών, αφετέρου το πόσο ψηφοθηρικά βλέπει την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, και πλέον ο στόχος θα είναι μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Βέβαι εν όψει και ευρωεκλογών και εν όψει… δημοσκοπήσεων, θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, ευάλωτα νοικοκυριά και άτομα με αναπηρία, αφού η κυβέρνηση τρέμει την εκλογική φθορά που δεν μπορεί πλέον να αποφύγει.

Επιπλέον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο αφήνει περιθώρια για αυτή την παροχή.

Το οριστικό τέλος σε έκτακτα επιδόματα και μέτρα ενίσχυσης μπαίνει το 2025, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας που υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, φέρνει αλλαγές στο δημοσιονομικό σκηνικό της χώρας.

Η κατεύθυνση είναι σαφής και υποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι το νέο κριτήριο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται τα τετραετή δημοσιονομικά – διαρθρωτικά προγράμματα των κρατών-μελών, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Συγκεκριμένα στόχος των προγραμμάτων είναι να ακολουθεί καθοδική πορεία το χρέος. Στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα, με χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ, πρέπει να εξασφαλίζεται μείωση τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τον χρόνο, ενώ για χώρες με χρέος 60%-90% η απαιτούμενη μείωση είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η μείωση πρέπει να επιτυγχάνεται κατά μέσον όρο, επομένως, αν μια χρονιά υπάρξει υστέρηση, την επόμενη πρέπει να διορθωθεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...