Σχολική βία: Αυτά είναι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Τα νέα μέτρα για τη Σχολική βία ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης.

Για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της καταπολέμησης της σχολικής βίας, και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, ο Κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι πρώτο βήμα είναι η καμπάνια ενημέρωσης που σαν στόχο δεν έχει μόνο να παρουσιάσει ένα βίντεο αλλά καλεί τους πάντες να μιλήσουν και να «ενοχοποιήσουν» τη βία στα σχολεία.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ανέφερε ότι περιλαμβάνει συστήματα αποτύπωσης, συστήματα διαχείρισης. Είναι μια πλατφόρμα καταγγελιών και από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, περιλαμβάνει περιγραφές του είδους της κακοποίησης, αν είναι σωματική, διαδικτυακή, ψυχολογική κ.α. Μετά την υποβολή της αναφοράς υπάρχει παρακολούθηση του πόσο γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το περιστατικό, πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Τη διαχείριση την αναλαμβάνει το σχολείο αλλά ανάλογα τη σοβαρότητα υπάρχει μια 4μελη επιτροπή ειδικών στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ υπάρχει επιτροπή ειδικών και στο υπουργείο Παιδείας, συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση σε αριθμό ψυχολόγων που ήδη έχουν αυξηθεί από τους 2.000 στους 4.000 ενώ περιέγραψε την επιμόρφωση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς.

Από εκεί και πέρα, ο Κ. Πιερρακάκης παρουσίασε και σειρά παρεμβάσεων στους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας, οι οποίοι θα τεθούν πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και μάλιστα θα πρέπει να υπογράφονται και από τους γονείς των μαθητών.

Αποβολές

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών: Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool.
  • Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο
  • Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς της τιμωρίας της 5ημερης αποβολής. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
  • Αν κάποιος κάνει φθορά, ηθελημένο βανδαλισμό, το κόστος θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.
  • Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση τους συνδέεται με τα πιο βαριά περιστατικά bullying και ως εκ τούτου ανέφερε ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών θα μπορεί να επιβάλει 5ημερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας, ενώ αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένωνπαιδιών στο διαδίκτυο τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλάγη σχολικού περιβάλλοντος.

Μητσοτάκης: «Μας προβληματίζει η ένταση και ο αριθμός των περιστατικών εκφοβισμού

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα φαινόμενα που βλέπουμε, υπήρχαν και στη δική μας εποχή, στην ίδια ηλικία. Τότε δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που άφηνε το μπούλινγκ. Ομως τώρα είναι σε έξαρση και δεν προβληματίζει μόνο αυτό, αλλά η ένταση και ο αριθμός με την οποία γίνονται. Πίσω από το μπούλινγκ κρύβεται, αν το σκεφτούμε, η διαφορετικότητα. Μια ανεκτικότητα στο διαφορετικό βρίσκεται στο επίκεντρο του μπούλινγκ. Δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Γι’ αυτό παρουσιάζουμε ένα συνολικό σχέδιο. Πρώτα πρέπει να μιλήσει ο θύτης. Δεν είναι εύκολο. Το ξέρω καλά. Η ιδέα να… καρφώσεις κάποιον, δεν είναι αποδεκτό στους “κανόνες” της εφηβείας».

«Η πλατφόρμα δίνει την ευκαιρία να διαφυλάξει την ανωνυμία της καταγγελίας, αλλά κυρίως δίνει την δυνατότητα να παρέμβουμε. Η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά μας στις καταγγελίες που θα έρθουν στα χέρια μας.Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή. Οχι μόνο για το θύμα, αλλά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά να σπας κάποιον στο ξύλο ή να τον λοιδορείς. Πρέπει ο θύτης να αισθανθεί απομονωμένος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει. Να απομονώσουμε τις συμπεριφορές αυτές. Υπάρχουν κανόνες και πλαίσια. Υπάρχουν και όρια που όταν ξεπεραστούν, πρέπει να υπάρχουν και συνέπειες. Βλέπουμε τα περιστατικά να αυξάνονται, γιατί δηλώνονται και περισσότερα. Οπως και στη βία κατά των γυναικών που τώρα μιλούν. Αυτό είναι μία καλή όψη».

Στο τέλος της συζήτησης, αναφέρθηκε και στο θέμα των κινητών όπου οι μαθητές… δυσανασχέτησαν με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπροστά τους. «Διαισθάνθηκα μια αναταραχή όσον αφορά τις ανακοινώσεις για το κινητό. Εμείς δεν είχαμε κινητά. Φαντάζομαι ότι ότι είναι δύσκολο να μην έχετε κινητό ή υπολογιστή. Η ζωή και η τεχνολογία προχωράει. Ομως, μη κοροϊδευόμαστε, υπάρχει μεγάλο ζήτημα στις νεαρές ηλικίες με την εξάρτηση από το κινητό. Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει εύκολες λύσεις. Είναι ένα εργαλείο αναπαραγωγής εικόνων που συνιστούν ακραία εμφάνιση περιστατικών μπούλινγκ. Θα έχουμε μπροστά μας προβλήματα που δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Δεν έχω εύκολη απάντηση, όμως πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στη χρήση του στο σχολείο. Αποτελεί και προϊόν διάσπασης της προσοχής από το μάθημα. Πρέπει να υπάρχει μια σωστή ισορροπία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ