Σφοδρές κατηγορίες της Μόσχας στο Κίεβο ότι επιτέθηκε στο φράγμα

Η Μόσχα ισχυρίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι το Κίεβο κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα με «μαζικές» επιθέσεις του πυροβολικού και χαρακτήρισε «νεοναζιστική» την ουκρανική κυβέρνηση.

Τις κατηγορίες αυτές διατύπωσε η Μόσχα την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία παρουσίαζαν τις θέσεις τους στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, όπου έχει προσφύγει το Κίεβο κατηγορώντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι παραβίασε συνθήκη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρέχοντας από το 2014 υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η υπόθεση αυτή έφτασε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2017.

«Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προκάλεσε την έκρηξη στο μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στη Νόβα Καχόβκα. Στην πραγματικότητα η Ουκρανία είναι αυτή που το έκανε», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ολλανδία Αλεξάντερ Σουλγκίν. «Το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του φράγματος (…) αλλά επίσης σκοπίμως ανέβασε σε κρίσιμα επίπεδα τον όγκο του νερού στο φράγμα Καχόβκα», ανοίγοντας τις βαλβίδες του υδροηλεκτρικού σταθμού, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Σουλγκίν δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τις καταγγελίες του.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και ανέφερε ότι η στήριξη που παρείχε στους αυτονομιστές ήταν προάγγελος της εισβολής του Φεβρουαρίου του 2022. Ο Σουλγκίν απάντησε ότι το Κίεβο «δεν έχει καμία ηθική εξουσία για να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες». «Το καθεστώς αυτό βρέθηκε στην εξουσία έπειτα από ένα βίαιο πραξικόπημα το 2014, το οποίο βασίστηκε στους εθνικιστές, άμεσους απογόνους των συνεργατών των ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «νεοναζί» έχουν αναλάβει θέσεις – κλειδί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και έχουν σπείρει «τον τρόμο» σε όλη τη χώρα.

Για να δικαολογήσει τη ρωσική εισβολή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταγγείλει επανειλημμένα «τη γενοκτονία», όπως την είχε αποκαλέσει, του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία και είχε χαρακτηρίσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «νεοναζί». Η σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 13.000 ανθρώπων από την έναρξή της, στις αρχές του 2014, έναν μήνα μετά την εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....