ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοδέλτια και πρόγραμμα εγκρίνει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή

Το εκλογικό – κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και τις υποψηφιότητες που εκκρεμούν παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με το βλέμμα στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών, αμέσως μετά το Πάσχα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα τα μηνύματα για την ανάγκη της πρωτιάς και μάλιστα με διαφορά από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μάϊου ώστε να τερματιστεί το «καθεστώς Μητσοτάκη» και να σημάνει πολιτική αλλαγή με τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασία που θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να «ανασάνει ο τόπος». Ένα πρόγραμμα που συμπυκνώνεται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος».

Έχοντας παρουσιάσει το 75% των ψηφοδελτίων του από τον Φεβρουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρα σήμερα στην έγκριση του συνόλου των ψηφοδελτίων, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων που εκκρεμούν, δηλαδή το υπόλοιπο 25% των ψηφοδελτίων πλην του Επικρατείας.

Το τελευταίο φαίνεται πως έχει κλείσει, ωστόσο η ηγεσία αναμένεται κάνει σταδιακές ανακοινώσεις για τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου που αποτυπώνει το εκλογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ψηφοδέλτιο αυτό τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής είναι αυτό της εκπροσώπου Τύπου Πόπης Τσαπανίδου, του πρώην ΑΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη, του αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής και Κλινικού Ογκολόγου στο Harvard Όθωνα Ηλιόπουλου, της πρώην υπαρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.

Ήδη εν όψει της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε 4 υποψηφιότητες από το think tank του ΣΥΡΙΖΑ: τον καθηγητή Αιματολογίας στο Παρίσι, Γρηγόρη Γεροτζιάφα (Α΄ Θεσσαλονίκης), την καθηγήτρια Ρομποτικής και ιδρύτρια της Unique Minds Διάνα Βουτυράκου, (Δυτική Αττική), τον πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη (Ιωάννινα) και την καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σοφία Βιδάλη (Α΄ Αθήνας).

Στην συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθούν και κάποιες Αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου, και δη για τους πλέον κομβικούς Δήμους, όπως αυτό της Α’ Αθήνας για τον οποίο εδώ και μήνες ακούγεται το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις του επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος, ενώ αποκάλυψε ότι τους προηγούμενους μήνες είχε δεχτεί τηλεφωνήματα και από την πλευρά του ΚΚΕ (Λιάνα Κανέλλη) και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, για τον Πειραιά, υποψήφιος φαίνεται πως θα είναι ο συνδικαλιστής και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Γαβρίλης καθώς είναι η επιλογή που ανέδειξε η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «Πειραιάς για όλους».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τα ψηφοδέλτια του να σηματοδοτήσει τα ποικίλα ανοίγματά του και συγκεκριμένα:

-Την αμφίπλευρη διεύρυνση καθώς έχουν ενταχθεί σε αυτά πρόσωπα που έχουν προέλθει από χώρους όπως η ΛΑΕ, το ΜέΡΑ 25, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές τις Κουμουνδούρου είναι η διεύρυνση ήταν αφενός στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου καταδεικνύει την κυριαρχία του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

-Το άνοιγμα προς την κοινωνία με υποψηφίους από τον κόσμο της Εργασίας και του συνδικαλισμού, από τη νέα γενιά, από την αγορά, από τον Πολιτισμό και τις επιστήμες, καθηγητές και επαγγελματίες, με εξειδικευμένες γνώσεις που διακρίνονται στους τομείς που δραστηριοποιούνται, οι λεγόμενοι «τεχνοκράτες», και γενικότερα «άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες που έχουν επιλεγεί με βάση την πολιτική τους συγκρότηση, τις προοδευτικές τους θέσεις, την διαδρομή και την καταξίωσή τους, ο καθένας και καθεμιά στον τομέα του» αλλά και με βάση την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στην συλλογική προσπάθεια» του ΣΥΡΙΖΑ.

-Την ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών καθώς το 50% των υποψηφιοτήτων είναι γυναίκες, μετά την ποσόστωση που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο (πριν ένα χρόνο) για όλα τα όργανα του κόμματος και τα ψηφοδέλτια.

-Την ανανέωση σε πρόσωπα καθώς το 50% των υποψηφίων δεν ήταν υποψήφιοι το 2019

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις πιο εμβληματικές θέσεις του προγράμματος αλλά και τις προτάσεις λογικής μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα αφενός για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφετέρου για την Ασφάλεια στις μεταφορές και τις δημόσιες υποδομές.

Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές διακηρύξεις που αποτελούν τον κορμό του κυβερνητικού προγράμματος με στόχο την άμεση υλοποίηση αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη του εισοδήματος όπως, η αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 με παράλληλη αύξηση 10% στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, η απόδοση των αναδρομικών – και της 13ης σύνταξης – στους συνταξιούχους, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ ώστε να σπάσει ο μηχανισμός παραγωγής αισχροκέρδειας και αναδιανομής από τις τσέπες εργαζομένων και μεσαίας τάξης στα καρτέλ ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων μέσα από τις επιδοτήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ