ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία πόλωση – Τι ακολουθεί μετά το 4ο συνέδριο

Μετά από 4 δραματικές ημέρες με άγριο παρασκήνιο, παραβίαση καταστατικών, γιούχες και πισωγυρίσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην γίνουν τελικά νέες εσωκομματικές εκλογές.

Οι σύνεδροι απέρριψαν τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, της κύριας αντιπάλου του Όλγας Γεροβασίλη και του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα για άρση του αδιεξόδου μέσω εκλογών και προέκριναν αντίθετα εκείνη που κατέθεσε ομάδα στελεχών (Παππάς, Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας) για ανανέωση της εμπιστοσύνης στον κ. Κασσελάκη χωρίς κάλπες.

Συγκεκριένα, στην ψηφοφορία τέθηκε μόνον η συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα χωρίς να ανακοινωθεί αποτέλεσμα της καταμέτρησης.

Είχε προηγηθεί άγρια προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κασσελάκη και της κ. Γεροβασίλη, με επίδικο την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή φάνταζαν δεδομένες. «Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάν’ τες μόνος σου, να δούμε τι θα πάρεις!» είπε η κ. Γεροβασίλη, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά «παιδιά, έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει ήδη εκλογές, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πρόεδρος υπό προθεσμία. «Δεν μπορώ να γίνω πρόεδρος υπό προθεσμία χωρίς κάλπες, ενώ τις ζητάει ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές» είχε τονίσει. Μετά την απόφαση των συνέδρων οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε νέα μάχη εντυπώσεων για το ποιος ευθύνεται για τη ματαίωση των εκλογών.

«Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει “αν θες να πας σε εκλογές στις 10 Μαρτίου πήγαινε μόνος σου”. Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές, ή μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για εκλογές» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Η κ. Γεροβασίλη είπε: «Η πρότασή μου για εκλογές σε έναν μήνα δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Δεν την απέσυρα». Διερωτήθηκε δε γιατί δεν μπήκαν σε ψηφοφορία οι προτάσεις του κ. Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου και της ίδιας για εκλογές σε έναν μήνα. Από την πλευρά του ο Χρ. Σπίρτζης «φωτογράφισε» την πτέρυγα Κασσελάκη για την ακύρωση των εκλογών. «Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαζε χθες τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για να μη γίνουν εκλογές. Σήμερα μετά την ψηφοφορία της πρώτης πρότασης, απέσυρε τη δική του. Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε;» διερωτήθηκε.

Τόσο οι καταγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη περί νέων «υπονομευτών», όσο και οι αιτιάσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι ο πρόεδρος λειτουργεί «διχαστικά και πολωτικά» δίνουν μια σαφή πρόγευση για το ακολουθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 4ο Συνέδριο επιβεβαίωσε την ακραία πόλωση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία της κ. Γεροβασίλη υπήρξαν οργανωμένες αποδοκιμασίες και γιούχα από συνέδρους, ενώ τον τόνο έδωσαν οι μυστικές συναντήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ αγνοήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ