Συνεχίζονται τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την «κομματική πειθαρχία» Κασσελάκη. Στελέχη εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν με τους χειρισμούς της νέας ηγεσίας που άνοιξε ζήτημα πριν καν κατατεθεί νομοσχέδιο.
Η δυσαρέσκεια έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκε εσωκομματικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση έχει μάλιστα μεγάλο πρόβλημα με δεκάδες βουλευτές που εμφανίζονται αντίθετοι με το νομοσχέδιο.
Το πρόβλημα με την κομματική πειθαρχία είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει να αιφνιδιάζει κορυφαία επιτελικά στελέχη και βουλευτές και να παρακάμπτει κομματικά ή θεσμικά όργανα.
Υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα κρίσης εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαία στελέχη που τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη και ανέλαβαν ρόλους κι επιτελικές θέσεις.
Ουσιαστικά θεωρούν ότι πλέον, αποφασίζει μόνος του όχι μόνο για μικρά αλλά και για μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας ενδεχομένως και σε εξωθεσμικούς συμβούλους.
- Ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι ήταν άστοχη κίνηση η κομματική πειθαρχία και διότι το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμη και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τη δική του πρόταση την οποία έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές.
- Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως είναι θετικό «το να γίνονται συζητήσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να διαχειριστούμε ένα θέμα, αλλά να υπάρχει θέμα, μην το δημιουργούμε. Κακώς ξεκίνησε μια τέτοια κουβέντα πριν καν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή».
- Ο βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου σε συνέντευξή του, επίσης σημείωσε πως ο πρόεδρος «κακώς έφερε κομματική πειθαρχία» ενώ σύσσωμη η ΚΟ είχε υπογράψει πρόταση νόμου και κανείς δεν είχε πει ότι δε θα το ψηφίσει. Κι επίσης, ότι «κακώς μπαίνει κομματική πειθαρχία σε κάτι που δεν το φέρνεις εσύ ο ίδιος αλλά η κυβέρνηση. Υπάρχει το ενδεχόμενο ένας ή δυο βουλευτές να διαφωνήσουν, να έχουμε εσωκομματικό θέμα την ώρα που με τη χαλαρότητα του κ. Μητσοτάκη 50 -60 βουλευτές της ΝΔ απέχουν και θα είναι όλα καλώς καμωμένα»;
- Η Νίνα Κασιμάτη μέσω της επιστολής της στο προεδρείο της ΚΟ για το ζήτημα των υπογραφών, καθώς ζήτησε να μην χρησιμοποιείται χωρίς την άδειά της η υπογραφή της σε προτάσεις νόμου, όπως αυτή για τον Διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους που προαναγγέλθηκε».
Γίνονται πάντως προσπάθειες να φύγει η συζήτηση από την κομματική πειθαρχία και να πέσουν οι τόνοι αφού μπροστά βρίσκεται και το τριήμερο των Σπετσών όπου όλοι οι βουλευτές είναι προσκεκλημένοι του προέδρου για brainstorming και σύσφιξη σχέσεων.
Είναι με ερωτηματικό πόσοι θα πάνε στις Σπέτσες, και είναι ήδη γνωστό ότι δεν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρώην πρωθυπουργός, η Έλενα Ακρίτα και η Κυριακή Μάλαμα. Συνολικά, λέγεται ότι δεν θα πάνε 4 με 5 βουλευτές, μένει να επιβεβαιωθεί.