Συμφωνία στην ΕΕ για δημοσιονομικούς κανόνες – Τι γίνεται με έλλειμμα και δημόσιο χρέος

Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες για την εκσυγχρονισμένη προσέγγιση στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίτευξη σημαντικής συμφωνίας κατά τις πρωινές ώρες. Η εν λόγω μεταρρύθμιση στοχεύει στην ενίσχυση της υγείας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη που δεν αποκλείει κανέναν, μέσα από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε μια συμφωνία που απαιτείται να λάβει έγκριση στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο πριν τον Απρίλιο του 2024. Η συγκεκριμένη συμφωνία φιλοδοξεί να επιτρέψει στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις νέες διατάξεις στους προϋπολογισμούς του 2025.

Βασικά στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας περιλαμβάνουν την επιδίωξη μείωσης του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων με τρόπο σταδιακό και φιλικό προς την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια, τα οποία θα αντανακλούν τις προβλεπόμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.

Η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για την επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας που ενισχύει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και τη δημιουργία εργασίας στην ΕΕ. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να φέρει την ταχεία εφαρμογή των νέων κανόνων, αντικατοπτρίζοντας μια κοινή δέσμευση για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ