Στο έλεος της φωτιάς η Ρόδος – «Κόλαση σε Κέρκυρα και Κάρυστο – Οι φλόγες «καταπίνουν» σπίτια

Στο έλεος της πύρινης κόλασης έχει βυθιστεί η Ρόδος, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για όγδοη ημέρα, ενώ στην Κέρκυρα οι αναζωπυρώσεις δεν λένε να κοπάσουν, με τις φλόγες να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό Λούττες. Η αγωνία κορυφώνεται, τη στιγμή που η χώρα παλεύει με το δεύτερο «κύμα» καύσωνα που φέρνει ακόμη και 46άρια, ενώ σε όλα τα «μέτωπα» πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Στη Ρόδο λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.23) την εκκένωση του χωριού Βάτι αποφάσισε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό.

Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την ίδια ώρα, η αγωνία εντείνεται, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και οι ισχυροί άνεμοι την οδηγούν προς το Γεννάδι.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά, που σημαίνει πως μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

«Κόλαση» στην Κέρκυρα – Οι φλόγες «καταπίνουν» σπίτια στο χωριό Λούτσες

Tην ίδια ώρα, ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος στην Κέρκυρα, που δοκιμάζεται από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης (25.07.23) δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα από το 112. Το «μέτωπο» θέριεψε και οι φλόγες του τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό.

Πύρινος όλεθρος και στην Κάρυστο

Στο μεταξύ, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Κάρυστο της Εύβοιας, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας.

Η μάχη με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχής από την εφιαλτική νύχτα της Δευτέρας (24.07.23), καθώς η ένταση των ανέμων διατηρείται ιδιαίτερα ισχυρή στην περιοχή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι είναι τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Στις 2:00 σήμερα τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν από τη φωτιά και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Στις 2:00 σήμερα τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν από τη φωτιά και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ