«Στις κάλπες οι Έλληνες εν μέσω οργής»: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ δείχνει το polls of polls του Politico

Όπως επισημαίνει το Politico oι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, 21 Μαΐου, σε μια εκλογή που χαρακτηρίζεται από την οργή της κοινής γνώμης για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και από μια απρόβλεπτη νέα ομάδα νεαρών ψηφοφόρων. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 36% , αλλά είναι πιθανό να μην έχει πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με ποσοστό 29%, σύμφωνα με το Poll of Polls του Politico. Δηλαδή ένα προβάδισμα της τάξης του 7% στην Νέα Δημοκρατία.

To Politico θυμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ξεκάθαρη θέση για την επέκταση του φράχτη. «Θα γκρεμίσει τον φράχτη επιστρέφοντας στη λογική των ανοιχτών συνόρων; Δεν υπάρχει χώρος για μισές αλήθειες εδώ», είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στον Έβρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι το υπάρχον τμήμα του φράχτη ήταν ήδη στη θέση του όταν έγινε πρωθυπουργός το 2015 και δεν το γκρέμισε επί τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Αλλά η επέκτασή του δεν είναι μια μαγική λύση. «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και αν μπορούσε να λυθεί με φράχτες, η Ελλάδα και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα το είχαν αντιμετωπίσει. Ο Τραμπ έλεγε το ίδιο για το Μεξικό, ο φράχτης θα μας σώσει. Δεν μπορείς να σωθείς με φράχτες», είπε πρόσφατα.

Το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό περίπου 10%, υποστηρίζει την επέκταση του φράχτη. «Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη, γιατί για εμάς και ο Έβρος και η θάλασσα έχουν σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος.

Μητσοτάκης όπως Τραμπ;

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επιμηκύνει τον φράχτη για να καλύψει σχεδόν όλο το μήκος των 192 χιλιομέτρων των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία έως το 2026. Θέλει επίσης η ΕΕ να παράσχει τη χρηματοδότηση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μόνη της δεν πρέπει να αναλάβει το κόστος της προστασίας των περισσότερων του μπλοκ προβληματικό σύνορο. Και αν η υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος και να κάνει κάποιον άλλο να το πληρώσει ακούγεται γνώριμη, ο Μητσοτάκης απορρίπτει τη σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 με ένα σύνθημα να κάνει κάτι πολύ παρόμοιο στα σύνορα με το Μεξικό» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, οπότε νομίζω ότι η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα σχετική», είπε χαριτολογώντας ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ