Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σήμερα Οικονόμου και Βρούτσης για την αθλητική βία

Στον Άρειο Πάγο μεταβαίνουν σήμερα τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να ζητήσουν την αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Εκτός από την ποινική αναβάθμισης της υπόθεσης, οι δύο υπουργοί θα προσέλθουν με ένα ογκώδη φάκελο γεμάτο στοιχεία από όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με αθλητική βία και διαφθορά.

Η ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει έπειτα σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι μέσω της συσχέτισης των υποθέσεων αθλητικής βίας με ενδεχόμενη δράση εγκληματικής οργάνωσης να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Η εξάρθρωση ακραίων εγκληματικών στοιχείων στηρίζεται στη νομοθεσία για τις εγκληματικές οργανώσεις, στο πρότυπο όσων ίσχυσαν και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής όταν ενοποιήθηκαν οι δικογραφίες που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

«Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό», ανέφερε χθες ο κ. Οικονόμου.

Χθες η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας επέλεξε την οριζόντια λύση με το κλείσιμο των κερκίδων σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Σούπερ Λίγκας. Χωρίς την παρουσία κοινού στις εξέδρες θα διεξάγονται για τους επόμενους δύο μήνες οι αγώνες των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδας αλλά και οι φιλικοί. Δείτε εδώ αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν.

Τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ