Στενές επαφές ΗΠΑ-Τουρκίας – Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για ΝΑΤΟ

Διυπηρεσιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τούρκο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Burak Akçapar θα έχει διαβουλεύσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland και ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ στις 23 Ιουνίου 2023 στην Ουάσιγκτον DC στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ επαίνεσε τον ρόλο της Τουρκίας στις διεθνείς υποθέσεις, ιδιαίτερα για το ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη μακροχρόνια συνεισφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας παρουσίας της στο βαλκανικό έθνος του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Φλέικ την Τετάρτη, πριν παραθέσει δεξίωση με την ευκαιρία της επερχόμενης Ημέρας Ανεξαρτησίας, στην Άγκυρα.

«Αναμένουμε (οι συνεισφορές της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ) να ενισχυθούν επίσης», είπε ο Φλέικ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στη Λιθουανία, ο Φλέικ είπε ότι πάντα «πιέζει» για συναντήσεις υψηλού επιπέδου όποτε είναι δυνατόν.

«Χάρηκα που τους είδα να συναντώνται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής (ΝΑΤΟ) της Μαδρίτης πέρυσι. Αλλά δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσουμε οτιδήποτε, οπότε «μείνετε συντονισμένοι για νέα»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο νέος τουρκος ΥΠΕΞ (και πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕ Άντονι Μπλίνκεν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...