Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν Τσακαλώτο – Όλα τα ονόματα

Ιδρυτικά μέλη της Ομπρέλας στηρίζουν την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Σήμερα στον αγώνα για την ανάδειξη νέου/-ας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εμπλέκεται και το αστικό μιντιακό σύστημα που μας πολέμησε και μας κατασυκοφάντησε, ανταγωνίζονται δύο μόνο επί της ουσίας πολιτικά προγράμματα: αυτά της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η πολιτική τους σημασία για το μέλλον του κόμματος και της αριστερής προοπτικής συσκοτίζεται από τις παραλυτικές οργανωτικές στρεβλώσεις που επέφερε το τελευταίο καταστατικό του κόμματος. Θυμίζουμε πως αυτό αποφασίστηκε ως προσωρινό στο προηγούμενο συνέδριο, ενόψει καταστατικού Συνεδρίου. Σκοπός του η εκλογή προέδρου από τη βάση. Επιπλέον οι δύο υποψήφιοι μπορεί να κριθούν με βάση το εξισωτικό επιχείρημα -που τελευταία ακούγεται όλο και πιο συχνά- πως ανήκαν και οι δύο στην ίδια διαπραγματευτική ομάδα την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της άνισης μάχης με τους «θεσμούς».

Υπό το φως αυτών των περιορισμών και εξαιτίας της ενδημικής τα τελευταία χρόνια στο χώρο μας αναγωγής πραγματικών πολιτικών διαφορών στον υποκειμενικό παράγοντα και τις προσωπικές φιλοδοξίες, μπορεί κάποιος-α να σκεφτεί ακόμη πως πρόκειται απλώς για μια αδιάφορη εκδήλωση προσωπικών φιλοδοξιών που αφορούν αποκλειστικά στη διαδοχή του τέως προέδρου, σ. Α. Τσίπρα. Αλλά σε περιόδους έντονης ταυτοτικής κρίσης και απομείωσης του συμβολικού φορτίου της αριστερής μας παράδοσης όπου πλέον οι λέξεις και οι έννοιες τείνουν να χάσουν το περιεχόμενο τους, οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί και οι ταξικές αντιθέσεις που αναγκαστικά εκδηλώνονται και στο εσωτερικό του κόμματος δεν μπορούν επί της αρχής παρά να εκφραστούν και μέσα από αντιπαραθέσεις που αφορούν και στο ανώτερο επίπεδο ηγεσίας του.

Απέναντι στην επέλαση της αγριότερης εκδοχής του νεοφιλελευθερισμού και της alt-right πολιτικής, που εκπέμπουν οι ΗΠΑ ανεξαρτήτως κυβερνητικής πλειοψηφίας, για μια δεξιά ηγεμονία σε Ευρώπη και Ελλάδα, εμείς προκρίνουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ως «πρώτου μεταξύ ίσων» την υποψηφιότητα του σ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και την δημοκρατία στο κόμμα. Ενδεχόμενη περαιτέρω πολιτική στροφή προς τα δεξιά του κόμματος είμαστε σίγουροι πως θα υπονομεύσει όχι μόνο την δική μας προοπτική αλλά και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την δημιουργία του ιστορικά απαραίτητου αναχώματος. Αντίθετα, θεωρούμε πως μόνο ένα τριπλό μέτωπο που θα μάχεται διαρκώς για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, του βιοτικού επιπέδου του λαού μας και της ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονές μας μπορεί να εγγυηθεί και την ενότητα του κόμματος.

Οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα από αυτές που ανακοινώθηκαν ή μένει να ανακοινωθούν δεν εκφράζει κατά τη γνώμη μας καμία θετική κοινωνική δυναμική. Πρόκειται λίγο –πολύ για τις διαφορετικές μορφές της θολής έκφρασης ενός ασταθούς «κοινωνικού έρματος» που παρασύρεται ανάλογα με το πώς γέρνει το βαπόρι, προκειμένου να προσκολληθεί στον νικητή με σκοπό να επωφεληθεί το ίδιο. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά και στο κόμμα μας όπως και σε άλλα κόμματα. Η χειρότερη εκδοχή αυτού του στρώματος επειδή έχει χάσει οριστικά πλέον κάθε δεσμό με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, σε συντονισμό με την Δεξιά, εκφέρει με στόχο να γίνει ελκυστική η υποψηφιότητά του έναν καταστροφικό, πατριδοκάπηλο λόγο με μοναδικό σκοπό να διατηρήσει σχέσεις και προνόμια. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό και δεν μας αξίζει».

  • Γιώργος Βερβέρης
  • Αθηνά Παπανικολάου
  • Γιώργος Διβάρης
  • Παντελής Μακρής
  • Γιώργος Παπασταμόπουλος
  • Σταύρος Στεφόπουλος
  • Άκης Κερσανίδης
  • Χρύσα Τζελέπη
  • Τριαντάφυλλος Τρανός

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ